Iedere inwoner in België is verplicht om zichzelf en de gezinsleden aan te sluiten bij een ziekenfonds naar keuze voor de ziekteverzekering. Maar die dekt niet de volledige medische kosten. Zo wordt een opname in het ziekenhuis of een consultatie bij een specialist 75 procent terugbetaald. Zelf moet je nog 25 procent van de kosten betalen (remgeld). Daarom kun je een aanvullende hospitalisatieverzekering nemen, die niet wettelijk verplicht is.

Wie alleen voor zichzelf een hospitalisatieverzekering heeft bij een ziekenfonds, betaalt gemiddeld 20 euro per maand. Bij een privémaatschappij is dat meer dan het dubbele: 45 euro per maand, blijkt uit onderzoek van consumentenorganisatie Test-Aankoop. De reden dat een pak Belgen toch voor een privéverzekering kiezen, is dat zij een grote waarborg aanbieden. Terwijl ziekenfondsen vaak geen supplementen dekken bij een verblijf in een eenpersoonskamer, doen privéverzekeraars dat wel.

“Maar wat blijkt? Bij een privéverzekeraar vloeit 34 procent van de premie naar administratiekosten en winstuitkering aan aandeelhouders”, stelt Monica De Coninck vast op basis van cijfers van beroepsvereniging Assuralia. "Als een gezin 900 euro per jaar betaalt, gaat dat over meer dan 300 euro. Dat is onaanvaardbaar hoog.”

“Ter vergelijking: de administratiekost van de ziekteverzekering bedraagt slechts 3 procent. Dat is tien keer goedkoper. Van de hospitalisatieverzekering bij de ziekenfondsen gaat slechts 13 tot 15 procent van de premies naar de administratiekosten. Het kan dus echt wel met minder”, aldus Monica De Coninck.

“Het is overigens bijzonder cynisch dat de regering voor deze sector dan nog oren heeft naar een indexering. Als de kosten voor de bevolking stijgen, wordt hun loon niet geïndexeerd. Als de kosten voor de verzekeraars stijgen, worden de premies wél geïndexeerd”, zegt Monica De Coninck.

“Wij willen de hospitalisatieverzekering overbodig maken door de ziekteverzekering - die de staat iedereen aanbiedt - te versterken”, legt Monica De Coninck uit. “Door jaarlijks collectief 800 à 900 miljoen euro extra in de ziekteverzekering te voorzien, sparen we met zijn allen 1,4 miljard euro uit - want zo veel kost die nu aan de samenleving. Dat komt dus neer op een netto besparing van 500 miljoen euro. Bovendien kan iedereen er dan van profiteren en niet alleen wie een hospitalisatieverzekering heeft afgesloten.”