Maak investeringen in de aankoop van natuurgebieden fiscaal interessant. Dat stelt Peter Vanvelthoven voor naar het voorbeeld van de “tax shelter” in de filmsector. Daar kunnen vennootschappen die investeren in tv- en filmproducties, tot 150 procent aftrekken in hun vennootschapsbelasting.

"Vandaag gebeurt de aankoop van natuur door natuurverenigingen, die slechts een deel van hun subsidies hiervoor mogen gebruiken. De restfinanciering komt via allerhande activiteiten als pannenkoekennamiddagen of sponsorwandelingen. Andere bronnen van financiering zijn er momenteel niet."

Vandaar het idee van de "groene tax shelter". "Deze fiscale maatregel bevordert de investering in de aankoop van natuurgebieden, en vervolgens het beheer en het onderhoud door bestaande natuurverenigingen", zegt Peter Vanvelthoven. "Absolute voorwaarde is natuurlijk wel dat de betrokken natuurgebieden opengesteld worden voor het publiek."

“Natuurgebieden in onze steden en gemeenten hebben een belangrijke functie”, zegt Peter Vanvelthoven. Het zijn belangrijke ontmoetingsplaatsen voor mensen, ze bieden ruimte voor sport en ontspanning en hebben ecologische en economisch belang. Ze houden onze drukke samenleving leefbaar.”