De Pauwengraaf is niet meer wat het geweest is. Vroeger was De Pauwengraaf het kloppende handelshart van Eisden, vandaag ligt het in de schaduw van Maasmechelen Village en shoppingcenter M2. Dat een aantal handelaren de vlucht nemen richting M2 en Koninginnenlaan, kan je hen niet verwijten. Geleidelijk aan zijn de bruisende boetieks vervangen door interim-bureaus, gokkantoren en banken. Niet echt handelszaken die leven in de brouwerij brengen dus. De vraag is dan: welke functie is er nog voor de Pauwengraaf weggelegd? 

De huidige meerderheid besliste om het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) met betrekking tot de Pauwengraaf aan te passen. Daarmee kan er nu, op het laatste stukje Pauwengraaf richting Europaplein, mits er een handelszaak aan de voorgevel gevestigd is, ook op het gelijkvloers gewoond worden. Het Maasmechelse beleid gaat dus jammer genoeg mee in het ‘afbouwscenario’ van een straat die vandaag nog steeds in vele Limburgse hoofden bekend in de oren klinkt. 

Akkoord, je moet realistisch zijn en vaststellen dat de toekomst van de Pauwengraaf niet bij de kleinhandel zal liggen. Maar ik zie wel een andere opportuniteit. De horecazaken van de Pauwengraaf blijven overeind. Laat ons de Pauwengraaf een nieuw elan geven: dé place to be als het over eten en drinken in Maasmechelen gaat. Laat de Pauwengraaf de culinaire exponent worden van de vele zuiderse invloeden die onze gemeente kent. Van kebabzaak tot Grieks restaurant, van frituur tot chique restaurant, van ‘bruin’ café tot hippe cocktailbar. 

Een verkeersvrije Pauwengraaf bomvol restaurantjes en drinkgelegenheden met grote, door de gemeente aangelegde en ecologisch verwarmde terrassen kan het ideale eindpunt worden na een drukke dag shoppen. De ‘Rue des Bouchers’ van Maasmechelen!

Uiteraard gaat het om een geleidelijk proces, maar het is aan het gemeentebestuur om te bepalen welke richting ze met de Pauwengraaf wil uitgaan en om vervolgens daarnaar te handelen. Toegeven aan het afbouwscenario is voor mij geen optie. Laat ons alsjeblieft de Maasmechelse bescheidenheid eens inruilen voor enthousiasme, durf en voluntarisme! Enkel zo kunnen we straks echt ‘fier’ zijn op Maasmechelen!