“Als burgemeester van Vilvoorde kan ik niks aanvangen met de nieuwe maatregelen voor de strijd tegen het radicalisme”, zegt Hans Bonte. 

Hans Bonte is erg teleurgesteld in de nieuwe maatregelen die de superministerraad over de strijd tegen het radicalisme heeft aangekondigd. “Want eigenlijk was het geen superministerraad”, zegt Bonte. “Daarvoor hadden ook de minister-presidenten moeten aanwezig zijn. Aanpak van radicalisme kan enkel als niet alleen de federale overheid zich engageert, maar ook de Vlaamse overheid en de lokale besturen. En ook al zetelen dezelfde partijen in de federale en Vlaamse overheid, toch werken ze niet samen. Ze werken elkaar soms zelfs tegen."

Volgens Bonte is het dossier van de moskeeën daar een pijnlijk voorbeeld van. "De federale regering zegt, met de minister van Justitie op kop, dat het negentien moskeeën wil ondersteunen omdat het partners zijn in de samenleving. Waarop er meteen een Vlaams minister een geheim rapport van de staatsveiligheid lekt en meteen zegt: ‘ik erken geen enkele moskee meer’ Zo kom je dus geen stap vooruit", besluit Hans Bonte.