Verborgen camera 'Volt' filmt hoe huis 100.000 euro wordt overschat. Vijf vastgoedmakelaars hebben gisteravond een slechte beurt gemaakt in het Eén-programma Volt . De verborgen camera filmde hen terwijl ze een huis van 161.000 euro tot 100.000 euro duurder maakten.

Zijn het de vastgoedmakelaars zelf die de huizen zo duur maken? Op die vraag zocht Martine Tanghe een antwoord in Volt. Een redacteur van het programma liet zijn huis schatten met het oog op een verkoop.

Zes makelaars werden met de verborgen camera gefilmd. Het waren makelaars die reclame maakten met een gratis schatting of 'vrijblijvende waardebepaling'. Het huis werd ook geschat door een onafhankelijke landmeter-expert. Nadien hebben nog twee experts het huis geschat, zonder camera's. De resultaten waren spectaculair. Het huis is in 2005 gekocht voor 158.750 euro en door de bank geschat op 161.000 euro. De twee experts die hun werk zonder camera deden, schatten het huis op 180.000 en 195.000 euro. De makelaars vonden het pand veel meer waard. Vijf van de zes gaven het een waarde tussen de 230.000 en de 260.000 euro. Slechts één makelaar schatte het huis van 161.000 euro op 160.000 euro. Het gemiddelde verschil tussen de experten en de makelaars bedroeg minstens 50.000 euro of bijna 30 procent.

Voor consumentenorganisatie Test Aankoop is dit het bewijs dat de vastgoedmakelaars hun les niet hebben geleerd. Nico De Bie: 'Wij hebben drie jaar geleden acht panden door vijf makelaars laten schatten. Ook toen werd gemiddeld 33 procent te veel geschat, met een uitschieter van 53 procent. Ondanks een nieuwe wet en een gedragscode krijgt de sector deze stal niet uitgemest.' Test Aankoop wil dat schattingen verplicht schriftelijk en gemotiveerd gebeuren. sp.a-voorzitster Caroline Gennez was gisteren ook te gast. Zij zetelt in de commissie Wonen en zei dat makelaars zeker voor een deel verantwoordelijk zijn voor de dure prijzen. 'Ze gaan erg ondoorzichtig te werk bij het bepalen van de waarde van een huis. Als de makelaars er zelf niet voor zorgen dat dit objectiever kan, wil de sp.a een parlementair initiatief nemen om daarvoor te zorgen.' In de uitzending zei ERA-makelaar Anjes Daems dat slechts een beperkt aantal makelaars huizen te duur schat. Volgens Daems heeft een makelaar er geen enkel belang bij een huis te duur aan te prijzen: het huis wordt onverkoopbaar en het vastgoedbureau krijgt een slechte naam. Tegenover ons wou mevrouw Daems gisteravond niet reageren.