De 55-jarige Raeed Ibrahim Abed, geboren in een klein stadje ten zuiden van Bagdad, heeft er een aantal bewogen jaren opzitten. In eigen land was hij een gerenommeerde beeldhouwer die meewerkte aan grote en bekende kunstwerken. Maar nadat het huidige Islamitische regime de macht greep in Irak, veranderde zijn leven compleet. "Men probeerde mij te doden omdat ik kunstenaar ben", vertelt Raeed. "Ik moest vrezen voor mijn leven en ben moeten vluchten. Tien maanden geleden ben ik via Griekenland in België terecht gekomen. Mijn vrouw en zoon heb ik moeten achterlaten."

Raeed verblijft momenteel in het opvangcentrum van het Rode Kruis waar hij achteraan een klein atelier ter beschikking heeft. Het materiaal om te kunnen beeldhouwen heeft hij er niet, dus legde hij zich de afgelopen maanden toe op grafische kunstwerken. Die werken worden nog tot het einde van de maand tentoongesteld in OC De Witte Merel.

"Ik ben blij dat ik me hier opnieuw kunstenaar kan noemen", zegt hij. "Hopelijk wordt mijn asielaanvraag gunstig bevonden en kan ik mijn gezin snel terug zien. Toch hoop ik ooit terug te keren naar Irak."

In het opvangcentrum zelf loopt deze maand nog een andere tentoonstelling. De Nederlands-Indonesische fotografe Claudia Zen Karan exposeert er een reeks foto's die ze nam tijdens een Marokkaanse bruiloft in Antwerpen. "Ik hou van die clash tussen die twee culturen", zegt ze. "Enerzijds is er de Arabische pracht en praal, anderzijds de knulligheid van de gemiddelde Vlaamse parochiezaal. Die mengelmoes en de zoektocht naar een identiteit komt in al mijn werk terug. Zo ben ik met een Arabisch model naar de Meir getrokken en volg ik binnenkort ook de ramadan met mijn fototoestel."

De tentoonstelling 'Een uitnodiging voor een Marokkaanse bruiloft' is nog tot eind mei te bezichtigen in het opvangcentrum van het Rode Kruis. Daarna verhuist de expo naar OC De Witte Merel. Beide tentoonstellingen zijn een initiatief van het opvangcentrum, Curieus-Lint, Viva-SVV en de gemeente en kennen een gezamenlijke vernissage tijdens de opendeurdag van het centrum op zaterdag 21 mei.

 

Bron: http://www.gva.be door Wout Engels