Mechelen mag trots zijn op de acht historische kerken in haar binnenstad. Dit is de grootste concentratie van beschermde kerken in heel Vlaanderen.

“Het gaat om vier gotische en vier barokke kerken van topkwaliteit, die allen toegankelijk zijn voor het publiek. Zowel de buitenkant als de binnenkant zijn bijzonder waardevol op het vlak van architectuur. Daarnaast is er het rijke kunstpatrimonium van de acht kerken. Deze zijn bijgevolg belangrijke toeristische trekpleisters die de uitstraling van onze stad bepalen. Daarom willen wij met een ambitieus masterplan ervoor zorgen dat de Mechelse kerken de aandacht krijgen die ze verdienen”, verklaart schepen van Monumentenzorg Karel Geys (sp.a).

De kerk van Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijle is zopas gerestaureerd. Na de zware verwoesting tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het interieur van deze kerk reeds in de jaren zestig aangepakt. Nu is ook de buitenkant van de Brabants-gotische kerk grondig gerestaureerd. “In de jaren negentig oogde de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk sterk vervuild. Bovendien vertoonde de dakbedekking ernstige problemen. Een grondige buitenrestauratie drong zich op. De dakstructuur werd hersteld, de gevels werden gereinigd en de glasramen werden opgeknapt. Het resultaat mag er zijn: deze Mechelse kerk schittert weer als vanouds”, zegt een trotse Karel Geys. Aanstaande zondag wordt de gerestaureerde kerk van Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijle plechtig ingehuldigd in aanwezigheid van Vlaams minister van Toerisme en Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois.

Schepen Karel Geys wil van de gelegenheid gebruik maken om een masterplan voor de Mechelse kerken te lanceren. Na de succesvolle restauratie van de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk wil het stadsbestuur nu ook haar aandacht richten op de anderen. “Op tien jaar tijd willen we de Onze-lieve-Vrouw-van-Hanswijk, de Sint-Pieter-en-Paulkerk, de Sint-Janskerk, de Sint-Katelijnekerk en de Begijnhofkerk aanpakken. Hiervoor gaan we één globaal masterplan opmaken. Om dit ambitieuze project te bekostigen, hopen we op extra financiële steun van de Vlaamse overheid. In het huidige systeem moet de stad soms jarenlang wachten voor we kunnen overgaan tot de aanbesteding van de werken. Daarom pleiten we voor een globale aanpak met programmafinanciering voor de restauratie van onze kerken”, aldus schepen van Monumentenzorg Karel Geys.

Naast de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk is ook de Jezuiëtenkerk reeds grotendeels gerestaureerd. De restauratie van het interieur van de Sint-Katelijnekerk moet in de toekomst opgestart worden en ook het dossier van de Begijnhofkerk zal opnieuw worden geactiveerd. Momenteel lopen er nog vier actieve dossiers: Sint-Romboutskathedraal, Sint-Janskerk, Onze-lieve-Vrouw-van-Hanswijk, Sint-Pieter-en-Paulkerk. “Het is onze ambitie om de restauratie van deze kerken te voltooien op tien jaar in plaats van twintig jaar tijd. Zowel omwille van de kwaliteit als de kwantiteit van dit erfgoed, verdient de stad Mechelen hiervoor de noodzakelijke structurele programmafinanciering. Het belang van ons kerkenpatrimonium overstijgt immers het niveau van de stad en dit trekt jaarlijks duizenden toeristen uit binnen- en buitenland aan. De restauratie van de Mechelse kerken zal de waarde van alle Vlaamse kunststeden nog meer in de verf zetten”, besluit Karel Geys.