De stad Mechelen besloot vandaag, wegens het ongeziene succes,  om het budget voor zonne-energiepremies alvast met 25.000 euro te verhogen. “De Mechelaars kiezen vandaag massaal om te investeren in zonne-energie. De stad wil deze goede intenties verder ondersteunen en we verdrievoudigen dan ook het budget” zegt schepen van Energie Caroline Gennez.

Sinds 2000 heeft de stad Mechelen een premiereglement voor de installatie voor het gebruik van zonne-energie. De premie kan zowel bekomen worden voor investeringen in zonneboilers als in fotovoltaïsche panelen en bedraagt 496 euro per installatie.

 

Het stadsbestuur promoot sinds enkele jaren actief alle inwoners om samen van Mechelen een meer duurzame stad te maken. Met resultaat. Het aantal aanvragen voor de zonne-energiepremie steeg aanzienlijk sinds 2007.

 

“Waar er voor 2007 maximaal 12 aanvragen per jaar waren, hadden we vorig jaar reeds 82 aanvragen. Dit jaar staat de teller al op 54 aanvragen. Wegens het onvoorziene succes verwachten we zelfs dat deze legislatuur meer dan 600 bewoners zullen overgaan tot de installatie van zonne-energie, dat is twaalf keer meer dan in de vorige legislatuur en een enorme vooruitgang want ondanks de technische inovatie blijft het in een stedelijke omgeving niet altijd evident om deze installaties in te planten”, zegt Gennez.

 

We stellen vast dat vooral de aanvragen voor het installeren van fotovoltaïsche cellen voor de productie van groene stroom stijgen. Om iedereen die deze inspanning wil leveren ook te kunnen ondersteunen verhoogt het stadsbestuur in een eerste fase het budget voor 2009 met 25.000 euro zodat in totaal dit jaar minimaal reeds voor 39.000 euro aan premies kan worden uitgekeerd.

 

De stad geeft ook zelf het goede voorbeeld en verbruikt sinds begin dit jaar nog enkel groene stroom. We hopen dat veel Mechelse bedrijven en inwoners het goede voorbeeld van de vele stadsgenoten volgen en investeren in groene stroom. Schone energie, een beter klimaat, een lager klassieke energieproductie en lagere te betalen energierekening belangen ons immers allemaal aan”, besluit energieschepen Gennez.