De stad Mechelen besloot, wegens  groot succes,  om het budget voor zonne-energiepremies voor de derde maal dit jaar met 50.000 euro te verhogen.

“De Mechelaars kiezen vandaag massaal om te investeren in zonne-energie. De stad wil deze goede intenties verder ondersteunen en we verhogen dan ook stelselmatig het budget bij elke verdere toename van het aantal aanvragen” zegt schepen van Energie Caroline Gennez. “We ondersteunen zo verder de logica achter Kyoto, werken mee aan de publieke bewustwording en ondersteunen ook effectief de mensen die inspanningen willen doen voor groene energie. De mensen steunen hiermee niet alleen het klimaat, door minder klassieke energie aan te schaffen, het is ook goed voor hun portemonnee. De zon is niet alleen een onuitputtelijke energiebron, ze stuurt ook geen factuur.”, aldus nog Caroline Gennez.


Sinds 2000 heeft de stad Mechelen een premiereglement voor de installatie voor het gebruik van zonne-energie. De premie kan zowel bekomen worden voor investeringen in zonneboilers als in fotovoltaïsche panelen en bedraagt 496 euro per installatie.

Het stadsbestuur promoot sinds enkele jaren actief alle inwoners om samen van Mechelen een meer duurzame stad te maken. Met resultaat. Het aantal aanvragen voor de zonne-energiepremie steeg aanzienlijk sinds 2007.

“Waar er voor 2007 maximaal 12 aanvragen per jaar waren, hadden we vorig jaar reeds 82 aanvragen. Dit jaar staat de teller al op 192 nieuwe aanvragen. Wegens het onvoorziene succes verwachten we zelfs dat deze legislatuur meer dan 600 bewoners zullen overgaan tot de installatie van zonne-energie, dat is twaalf keer meer dan in de vorige legislatuur. Van 2000 tot 2006 waren er zo in totaal 52 aanvragen, van 2007 tot op heden zitten we al aan 296 aanvragen. Als schepen van energie ben ik zeer blij met deze enorme vooruitgang en toekomstinvestering van de mensen want ondanks de technische innovatie blijft het in een stedelijke omgeving niet altijd evident om deze installaties in te plannen”, zegt Gennez.


We stellen vast dat vooral de aanvragen voor het installeren van fotovoltaïsche cellen voor de productie van groene stroom stijgen. Om iedereen die deze inspanning wil leveren ook te kunnen ondersteunen verhoogt het stadsbestuur voor de derde maal dit jaar het budget met 50.000 euro zodat in totaal  minimaal reeds voor 164.000 euro aan premies kan worden uitgekeerd.


De stad geeft ook zelf het goede voorbeeld en verbruikt sinds begin dit jaar nog enkel groene stroom. We hopen dat veel Mechelse bedrijven en inwoners het goede voorbeeld van de vele stadsgenoten zullen volgen en investeren in groene stroom. Schone energie, een beter klimaat, een lagere klassieke energieproductie en lagere energierekening belangen ons immers allemaal aan”, besluit energieschepen Gennez.