De algemene gemeentebelasting in Mechelen verdwijnt geleidelijk. Dit jaar betalen gezinnen al tien euro minder, alleenstaanden vijf euro.

Tegen het einde van de legislatuur in 2012 moet de Mechelse algemene gemeentebelasting volledig afgeschaft zijn. "Ze is al een tijdje een doorn in ons oog", zegt eerste schepen Caroline Gennez (sp.a-Spirit). "Belastingen moet naar draagkracht geheven worden, en dus volgens de hoogte van het inkomen bepaald worden. De gemeentebelasting treft mensen gelijk, ongeacht hun inkomen, wat ze onrechtvaardig maakt." Schepen van Financiën Leo Stevens (CDO) mag de belasting van zijn collega's voor gezinnen verlagen tot 60 euro per jaar, in plaats van 70 euro vandaag. "Voor alleenstaanden schroeven wij ze terug tot 40 euro", kondigt hij aan.

Ook de aanvullende gemeentebelasting op de personenbelasting (ABP) wordt verlaagd. "Wij zakken van 7,8 naar 7,4 procent, zodat Mechelen onder het gemiddelde van de Vlaamse centrumsteden komt", stelt Caroline Gennez. Tegelijk stuurt de stad de belasting op bedrijfsruimtes bij. Het basisbedrag daalt van 70 naar 50 euro. Maar de toeslag voor bedrijfsruimte boven de honderd vierkante meter stijgt: van 0,6 naar 0,8 euro per vierkante meter. Het stadsbestuur hoopt daarmee het rationeel gebruik van ruimte te promoten.