De provincie steunt gemeenten die speelstraten inrichten. Dit jaar waren er maar liefst 325 speelstraten, waarvan 32 in Mechelen.

Gedeputeerde Inga Verhaert (sp.a) is tevreden met het succes van de speelstraten. 'Dit jaar klokken we af op 325 in de hele provincie', zegt ze. Volgens haar zijn twee aspecten doorslaggevend voor het succes: de speelstraten worden gedragen door de omgeving en de overheid zorgt voor een goede omkadering. 'We willen het aantal speelstraten volgend jaar nog uitbreiden', zegt Verhaert.'
Ook Schepen van Jeugd Caroline Gennez (sp.a) :'We hebben maar liefst 10 procent van alle speelstraten uit de provincie op ons grondgebied. Bij de heraanleg van straten proberen we zoveel mogelijk rekening te houden met de kinderen die er wonen. We zijn niet voor niets 'Mechelen Kinderstad'. Elke speelstraat heeft een meter of peter die in de straat woont en een oogje in het zeil houdt. Die meter of peter is verzekerd en dat zorgt voor een extra veilig gevoel bij de ouders. Wim Jorissen, die in een speelstraat woont, is blij met het initiatief. 'Hier kunnen jonge kinderen veilig spelen', zegt hij.