De Vlaamse regering heeft Mechelen geselecteerd als zogenaamde proeftuin voor de introductie van dienstencheques voor kinderopvang. "De volgende maanden wordt een systeem uitgewerkt, wat dan begin 2009 moet worden ingevoerd. In principe kan elke Mechelse ouder met een kind ervan genieten", stelt eerste schepen Caroline Gennez (sp.a).

Samen met twee landelijke gemeenten en een andere stad is Mechelen door de Vlaamse regering uitverkoren om een systeem met dienstencheques voor kinderopvang uit te testen. "Welke gemeenten en welke andere stad samen met Mechelen in het project stappen, wordt pas volgende week bekendgemaakt", klinkt het op het kabinet van Vlaams minister van Gezin Steven Vanackere (CD&V/N-VA).

Mechelen is alvast verheugd om zijn selectie. "Het nieuwe project maakt het mogelijk om dienstencheques te gebruiken voor de opvang van kinderen tot tien jaar en wordt sociaal gecorrigeerd", reageert Gennez. "Mechelen mag met dit project ongeveer anderhalf miljoen euro verwachten. Hoe de verdeling van de dienstencheques moet gebeuren, is nog niet uitgemaakt. Dankzij deze middelen kunnen we  inkomensgerelateerde ouderbijdragen introduceren in de zelfstandige sector.