Stad Kortrijk wil voldoende betaalbare kinderopvang organiseren in de stad en deelgemeentes. Daarbij wordt rekening gehouden met de spreiding van de initiatieven, het aantal kinderen in de buurten en komen ook gezinnen in kwetsbare situaties aan bod. Met de nieuwe kinderopvangzoeker komt er een digitaal loket dat vraag en aanbod perfect op elkaar afstemt.

Het huidige meldpunt werd tien jaar geleden ontwikkeld vanuit stad Kortrijk en later ruimer in de regio en gans Vlaanderen in gebruik genomen. Het was toen erg vernieuwend maar is nu aan een update toe. Zo is de toepassing moeilijk hanteerbaar op tablet en smartphone, zijn de zoekmogelijkheden beperkt, is het tonen van de resultaten op kaart niet mogelijk, enz. Het overzicht is bovendien statisch en geeft niet altijd een correct beeld van het aantal vrije opvangplaatsen.

Philippe De Coene: De nieuwe kinderopvangzoeker wordt een zoekmachine voor kinderopvang zoals booking.com er één is voor hotels. Aan de hand van bepaalde criteria zullen (toekomstige) ouders onmiddellijk kunnen zien waar een plaats beschikbaar is die voldoet aan hun wensen, hoe de kinderopvang eruit ziet, wat de tarieven zijn, of ze eventueel voldoen aan de voorwaarden voor een goedkoper tarief, enz.

In Kortrijk zijn er 93 voorschoolse opvangvoorzieningen die samen ruimt 1.200 opvangplaatsen aanbieden. Bij het opmaken van de voorwaarden waaraan het nieuwe systeem moet voldoen, werden zowel ouders als de opvanginitiatieven bevraagd. Tijdens het voorbereidingstraject was er ook al overleg met de verantwoordelijken van de opvang in de regio via W13. Samenwerken voor een geschikte software heeft een aantal voordelen. Zo kan de ontwikkelingskost gespreid worden over meerdere deelnemers. Ouders die bijvoorbeeld opvang dicht bij hun werkplek in een andere gemeente willen zoeken, kunnen ook makkelijker aan de slag. Harelbeke heeft alvast interesse om met de software aan de slag te gaan. Ook Deerlijk, Wervik, Zwevegem, Anzegem, Wevelgem, Lendelede lieten al weten de ontwikkeling van nabij te volgen. De Stad Ieper heeft eveneens interesse in de nieuwe software.

De ontwikkelingskost bedraagt 53.845 euro (inclusief BTW).

Meer info: Philippe De Coene - 0477 45 32 32