Het Leuvense Buddy-project mag tien kaarsjes uitblazen. In 2007 lanceerde Mohamed Ridouani, ook toen al schepen van Onderwijs, het project waarbij vrijwilligers naschoolse studiebegeleiding geven aan maatschappelijk kwetsbare jongeren, om hun slaagkansen te verbeteren.

Ondertussen geven honderden Buddy’s jaarlijks bijles aan 1.500 kinderen en geven ze hen dat extra duwtje in de rug. Om het tienjarig bestaan te vieren, organiseerde de stad een feest om alle Buddy’s van de voorbije tien jaar te bedanken, met onder meer een expo ‘tien jaar Buddy’ en een fuif.

 “Onderwijs is essentieel, het maakt het verschil voor de toekomst van kinderen en jongeren. Wij willen iedereen aan boord. Elk kind dat nood heeft aan extra begeleiding, heeft daar recht op. Elk kind moet het perspectief krijgen dat alles mogelijk is, ongeacht de afkomst, thuissituatie, achtergrond,” vertelt Ridouani.

Het Buddy-project is uit die gedachte ontstaan, in de schoot van de toenmalige Onderwijsraad die ondertussen Samen Onderwijs Maken (SOM) heet. “Zonder de inzet van de Buddy’s, maar ook van de directies, leerkrachten en de hogescholen zouden we deze verjaardag niet gevierd hebben.”

“Dit bedankingsfeest was dus niet meer dan logisch”, zegt Ridouani. “Dankzij de honderden Buddy’s die de afgelopen tien jaar vrijwillig hun tijd en energie in de begeleiding van kwetsbare jongeren staken, kregen die jongeren opnieuw geloof in zichzelf. Ik heb op het feest veel mooie verhalen gehoord, van Buddy’s die trots waren op hun leerling, van Buddy’s die dat kleine verschil gemaakt hebben.”

Het feest werd gesierd door een expo met ‘tien jaar Buddy’ als rode draad. “De foto’s en filmpjes van Buddy’s door de jaren heen waren geweldig om te zien,” zegt Ine Sevenants, coördinator van het Buddy-project. “Vaak zijn ze maar één of een half schooljaar Buddy geweest, en denken ze dat ze weinig impact gehad hebben. Zonder het altijd te beseffen, zijn de Buddy’s van goudwaarde geweest voor hun leerlingen. Daarom wilde ik ook zo veel mogelijk Buddy’s op dit verjaardagsfeest, ook al was het niet eenvoudig om ze allemaal terug te vinden. Maar het is goed gelukt, als je naar de grote opkomst kijkt.”