Het is een Europese traditie geworden: de 'Dag van de Buren'. Gisteren nodigden miljoenen buren in heel Europa elkaar uit om samen een gezellig moment te beleven. Ook in Leuven kwamen heel wat buren samen voor een hapje, een drankje en vooral een leuke babbel. "In Leuven vonden er maar liefst 60 burendrinks plaats", zegt schepen Bieke Verlinden (sp.a). "Voor de zesde keer gaf de stad het initiatief een duwtje in de rug. Initiatiefnemers van een burenactiviteit konden zich registreren bij de wijkmanagers van de stad. 50 gelukkigen werden verrast met een pakket met uitnodigingsmateriaal, vlaggen en ballonnen, hapjes en drank. Sociale contacten tussen buren zijn heel belangrijk. Als stad willen we hier dan ook sterk op inzetten en gisteren was een uitgelezen kans om dit extra in de verf te zetten."

Dit jaar zat er in het burenpakket nog een extra verrassing. Schepen van Leefmilieu Mohamed Ridouani (sp.a): "Initiatieven rond delen en ruilen spreken veel mensen aan en we willen dit dan ook stimuleren. We lanceren daarom de 'Buren Lenen Buren', stickers waarmee Leuvenaars eenvoudig kunnen aangeven wat ze willen uitlenen aan buren, zoals bijvoorbeeld een grasmaaier, een ladder of een boormachine. Op de Dag van de Buren deelden we de eerste uitleenstickers uit."

Van de 60 burenfeestjes waren er overigens 30 die voor de eerste keer werden georganiseerd. Eén van de nieuwkomers waren de buren van de Schoolbergenstraat in Kessel-Lo. "Kennismaking met de buren geeft kleur aan het leven", aldus één van de initiatiefnemers.

 (BMK, foto Vertommen)

© 2015 De Persgroep Publishing