Ook dit jaar organiseren, samen met vzw Leuven Klimaatneutraal 2030, inwoners, buurtcomités, verenigingen en scholen tijdens de Klimaatweek verschillende stadscampings verspreid over Leuven. Zij steken de handen uit de mouwen om voor één nacht straten, pleinen en speelplaatsen om te toveren tot gezellige stadscampings.

Tijdens deze derde editie van Camping Zero Emissie tellen we 11 stadscampings, waaronder ook vijf lagere en middelbare scholen. Samen goed voor meer dan 700 leerlingen, ouders, buren en inwoners die samen de avond, nacht en ochtend doorbrengen in openlucht. Niet alleen voor de gezelligheid, maar ook om plannen te smeden voor  een klimaatneutrale toekomst voor Leuven. Door zoveel mogelijk mensen te laten proeven van de Leuvense klimaataanpak en hen bij dit verhaal te betrekken wil de derde editie van Camping Zero Emissie, samen met de Klimaatweek, de beweging rond de Leuvense klimaatuitdaging verder versterken.

Donderdag 28 april bijten de leerlingen en leerkrachten van het Leuvense Paridaensinstituut de spits af. Met zo’n honderd leerlingen toveren ze hun speelplaats om tot Camping Paridaens. Leerlingen en leerkrachten steken de handen uit de mouwen en voorzien een rijk gevuld programma aan relevante workshops en andere activiteiten. Hiermee sluiten ze een geslaagde MOS*-week af.

Ook op Camping HDC en Camping SPC hebben gebundelde krachten van leerlingen en leerkrachten gezorgd voor een straf campingprogramma met inspirerende activiteiten, en met bijvoorbeeld een verdere vergroening van de speelplaats als doel. Beide scholen verwachten zo’n 100  kampeerders.

Eenzelfde concentratie jong geweld zal zich in Tuin De Walque verzamelen voor Camping MijnLeuven. Met zeefdrukworkshops, urban sports, upcyclingactiviteiten, een pop-up-bib, een ruilmarkt,.. en lokaal muzikaal talent zetten zij een bruisende tweede editie neer.

Op basisscholen Camping De Ark en Camping Zevensprong zijn de ouders de initiatiefnemers. Samen met hun kinderen en met de leerkrachten steken ook zij een sterk programma in elkaar, dat zowel inhoudelijk, actief als ontspannend zal zijn. Het 20-koppig strijkorkest van het SLAC zorgt ongetwijfeld voor een sterk orgelpunt na een boeiende namiddag en avond.

Naast deze 5 scholencampings en jongerencamping vinden we ook nog opvallende buurtinitiatieven terug op Camping Michotte (waar ze na hun buurtfeest overnachten in Park Michotte), Camping Broekstraat (waar het co-housingproject op de Geldenaaksebaan voor inspiratie zorgt), Camping Spaanse Kroonlaan en de allereerste Camping Wijgmaal, waar presentaties rond de thermografische luchtfoto, duurzaam verbouwen, autodelen, peerby, voedselteams, .. gecombineerd worden met zoektochten, quizen, workshops, muziek en lekkers.

Het stadspersoneel sluit de rij af met een tot de verbeelding sprekende Camping Stad Leuven in de binnentuin van Museum M. Ook daar worden inspirerende en inhoudelijke activiteiten gecombineerd met sfeervolle, ontspannen momenten.

Dankzij waardevolle partners als het Depot, SLAC, CORE, Artforum en Voedselteams, wordt de sfeer op elke camping verder gevoed, het inhoudelijk aanbod aangevuld en zijn muzikale en culinaire hoogtepunten gegarandeerd.

Deze derde editie van Camping Zero Emissie wordt gekenmerkt door een grote aanwezigheid van scholencampings naast de buurtcampings, door een verder geografische verspreiding van het concept, door een grote zin voor creatief initiatief bij alle trekkers van de campings, door een boeiende combinatie van inhoud en sfeer en hopelijk allerminst door.. aprilse grillen.

Vijfde Klimaatweek

Van 29 april tot en met 7 mei 2016 organiseert vzw Leuven Klimaatneutraal 2030, in samenwerking met tal van partners,  de vijfde editie van de Leuvense Klimaatweek. Via allerlei activiteiten, lezingen, documentaires en workshops kan de Leuvenaar de stad van 2030 ontdekken.

Dit jaar zetten we voluit in op het thema duurzame mobiliteit en publieke ruimte; een cruciaal thema in deze klimaatuitdaging.

Het startschot van deze Klimaatweek geven we met een blikopener over mobiliteit en publieke ruimte in de stad van morgen (29 april 2016, auditorium STUK). Aansluitend op de documentaire 'Leuven Autovol Autovrij' delen 3 experts hun visie over de stad van de toekomst.

Op 7 mei eindigen we de Klimaatweek al feestend en huldigen we samen het vernieuwde, nu autovrije plein aan de Vaartkom in. Vanaf 14u zullen hier alle ingrediënten aanwezig zijn om er een wervelend feest van te maken. Dit is een samenwerking tussen stad Leuven, AGSL, Onkruid vzw en LKN2030 vzw.