Maar liefst elf basis- en middelbare scholen, goed voor meer dan 750 leerlingen, doen mee met ‘Camping Zero Emissie’, een project van vzw Leuven 2030. Voor één nacht wordt de speelplaats van deze scholen omgetoverd tot een camping en gaan scholieren van 4 tot 18 jaar aan de slag rond de thema’s klimaat en duurzaamheid.

Het is al de vierde editie van Camping Zero Emissie, dat Leuven 2030 dit jaar, in samenwerking met Stad Leuven, voor het eerst exclusief aan scholen aanbiedt. Maar liefst 11 Leuvense scholen, een record, meldden zich aan, om hun leerlingen meer bewust te maken van de klimaatuitdaging en hen te leren dat iedereen zijn of haar steentje kan bijdragen aan een leefbaar en klimaatneutraal Leuven.

“Onze ambitie om Leuven tegen 2030 klimaatneutraal te maken, vindt gehoor bij de kinderen en jongeren in onze stad. Zij werken graag rond die thema’s, getuigt het succes van de klimaatcampings”, zegt schepen van Onderwijs en Leefmilieu Mohamed Ridouani. “Een nacht doorbrengen op de speelplaats is een heel speciale ervaring. Allerlei workshops, een streepje muziek en gewoon gezellig samen zijn zorgen ervoor dat het een onvergetelijke belevenis wordt.” De klimaatcampings passen bovendien perfect binnen het project Leuvense Klimaatscholen van Stad Leuven waar de kamperende scholen aan deelnemen.

Leerlingen, leerkrachten én ouders steken handen uit de mouwen

“Voor scholen heeft Camping Zero Emissie een grote meerwaarde, omdat zij op een unieke manier kunnen werken rond het thema duurzaamheid. We zien dat het concept jaar na jaar beter aanslaat”, zegt Michèle Jacobs, participatiemedewerker van Leuven 2030. Tijdens Camping Zero Emissie worden de scholieren, in een gezellige setting, ondergedompeld in de wereld van klimaat en duurzaamheid. “Leerlingen, leerkrachten én ouders steken hiervoor de handen uit de mouwen en werken een boeiend programma uit, op maat van de school. Leuven 2030 en Stad Leuven ondersteunen hen, in de vorm van inhoudelijke animatie, muziek en een bio-ontbijt.” Voor het programma konden de scholen onder andere beroep doen op het aanbod van Het Depot, De Bib Leuven, creatieve ateliers Calico en Pimpanel en verpakkingsvrije winkel Content.

Workshops over luchtkwaliteit en upcycling

De basisschool De Regenboog bijt op 4 mei de spits af. De school organiseert een aantal duurzame workshops en een wandeltocht met de kinderen. Na de overnachting in de tenten staat de kinderen een heerlijk bio-ontbijt te wachten. Hierna volgt een film over duurzaamheid en gaan de kinderen aan de slag met projectwerk, dat zij later aan hun ouders presenteren.

Ook De Bron (4 mei) en De Ark (11 mei) hebben een uitgebreid programma uitgewerkt. Bij De Bron steken de leerlingen, samen met hun ouders, de handen uit de mouwen tijdens duurzame activiteiten, waaronder het maken van een bijenhotel. De Ark gaat met ongeveer 90 leerlingen naar Abdij van Park voor een workshop over luchtkwaliteit, upcycling en koken in de buitenkeuken.

Een wervelwind

Michèle Jacobs is enthousiast over het aantal scholen dat meedoet aan Camping Zero Emissie. “Het laat zien dat er in Leuven steeds meer beweging ontstaat binnen de thema’s klimaat en duurzaamheid. De campings zijn een eerste stap in het klaarstomen van de jeugd voor een toekomst waarin duurzaamheid een steeds grotere rol zal spelen.”

De ambitie van Leuven 2030 is om de CO₂-uitstoot in Leuven zo snel mogelijk naar beneden te krijgen, door heel Leuven aan te zetten tot duurzame actie met projecten zoals Camping Zero Emissie. “Door in te zetten op minder uitstoot kiezen we voor een betere toekomst. We hopen een wervelwind te kunnen veroorzaken, die iedere inwoner, ieder bedrijf, iedere organisatie en iedere kennisinstelling meeneemt. Leuven 2030 is een project van ons allemaal. Een aangename, gezonde stad creëren, kan alleen slagen als iedereen eraan meewerkt”, besluit Michèle Jacobs.