Dinsdag 20 juni sloot basisschool De Klare Bron uit Heverlee met haar klimaatcamping het succesvolle project ‘Camping Zero Emissie 2017’ af. Maar liefst elf basis- en middelbare scholen deden mee met ‘Camping Zero Emissie’, een project van vzw Leuven 2030 in samenwerking met stad Leuven. Voor één nacht werd de speelplaats van deze scholen omgetoverd tot een camping en gingen scholieren van 4 tot 18 jaar aan de slag rond de thema’s klimaat en duurzaamheid.

Het is al de vierde editie van Camping Zero Emissie, dat Leuven 2030 en Stad Leuven voor het eerst exclusief aan scholen aanbiedt. Een recordaantal van elf scholen nam deel aan Camping Zero Emissie om hun leerlingen meer bewust te maken van de klimaatuitdaging en hen te leren dat iedereen zijn of haar steentje kan bijdragen aan een leefbaar en klimaatneutraal Leuven. 

“Onze ambitie om Leuven tegen 2030 klimaatneutraal te maken, vindt gehoor bij de kinderen en jongeren in onze stad. Zij werken graag rond die thema’s, getuigt het succes van de klimaatcampings”, zegt schepen van onderwijs en leefmilieu Mohamed Ridouani. “Een nacht doorbrengen op de speelplaats is een heel speciale ervaring. Allerlei workshops, een streepje muziek en gewoon gezellig samen zijn zorgen ervoor dat het een onvergetelijke belevenis wordt.” De klimaatcampings passen bovendien perfect binnen het project Leuvense Klimaatscholen van Stad Leuven waar de kamperende scholen aan deelnemen.

Tijdens Camping Zero Emissie worden de scholieren, in een gezellige setting, ondergedompeld in de wereld van klimaat en duurzaamheid. “Leerlingen, leerkrachten én ouders steken hiervoor de handen uit de mouwen en werken een boeiend programma uit, op maat van de school. Leuven 2030 en Stad Leuven ondersteunen hen, in de vorm van inhoudelijke animatie, muziek en een bio-ontbijt.” Voor het programma konden de scholen onder andere beroep doen op het aanbod van Het Depot, De Bib Leuven, creatieve ateliers Calico en Pimpanel en de verpakkingsvrije winkel Content.

Allerjongste deelnemers
De Klare Bron organiseert een bijzondere klimaatcamping, met de allerjongste deelnemers aan ‘Camping Zero Emmissie’. De kleuters van het tweede en derde kleuterklasje blijven slapen in tentjes op de speelplaats, na een hele dag rond het klimaat te werken, met onder andere een toneeltje, een zwerfvuilactie, een bosspel, een sorteerspel van afval en heel wat duurzame workshops (upcycling afvalbakken, yoga, vlagjes maken, fruitbrochetjes maken, blotevoetenpad, schilderijen maken van recyclagemateriaal, liedje klimaatcamping). De dag wordt afgesloten met een vegetarische maaltijd, een streepje muziek en een duurzaam verhaaltje voor het slapengaan, voorgelezen door een verteller van de Bib Leuven. De volgende ochtend gaan de kleuters, na een verkwikkend bio ontbijt van verpakkingsvrije winkel Content, op verkenning naar de Doe-boerderij van de Abdij van ’t Park.

Groot enthousiasme en engagement: 750 leerlingen op Klimaatcampings
Naast de Klare Bron zijn er nog heel wat basisscholen die een klimaatcamping organiseerden: de Regenboog (4 mei), de Bron (4 mei), de Ark (11 mei), de Zevensprong (13 mei), de Appeltuin (20 mei). Ook middelbare scholen: De Wijnpers (4 mei), Sint-Pieterscollege (8 mei), Paridaens (11 mei) Heilig Drievuldigheidscollege (23 mei) en Redingenhof (30 mei). Samen goed voor 750 leerlingen en evenveel engagement. 

Mohamed Ridouani is zeer enthousiast over het aantal scholen dat meedoet aan Camping Zero Emissie. “Het laat zien dat er in Leuven steeds meer beweging ontstaat binnen de thema’s klimaat en duurzaamheid. Dat is ook wat de jury van de European Green Leaf-award heeft vastgesteld. Onze samenwerking met kinderen en jongeren en dat we hen betrekken bij deze thema’s was één van de redenen om Leuven de Europese klimaatprijs toe te kennen.”