Je conditie aanscherpen en ondertussen Leuven eens van een andere kant ontdekken tijdens een bootcamp? Of liever rondstruinen op de tweedehandsmarkt of breakdancers bewonderen? Het kan allemaal tijdens de negende editie van Autovrije Zondag op 27 augustus. “De Leuvenaars kennen de Autovrije Zondag ondertussen als de fijne afsluiter van de zomer”, zegt schepen van leefmilieu Mohamed Ridouani, die zich aan een voorproefje van de bootcamp waagde.

Om de stad aangenamer, veiliger en gezonder te maken, koos Leuven een tijd geleden voor een permanent autoluw stadscentrum, met aandacht en ruimte voor voetgangers en fietsers. Die keuze vloeit voort uit de ambitie om Leuven tegen 2030 klimaatneutraal te maken. “Met het circulatieplan kiezen we voor een leefbare en bereikbare stad. Een stad met minder doorgaand verkeer en dus gezondere lucht, minder lawaai, meer mogelijkheden om elkaar te ontmoeten en te genieten van een rustige en groene publieke ruimte. Een inspanning die recent nog op de waardering en lovende commentaar van de Europese Commissie kon rekenen bij de uitreiking van de European Green Leaf-award,” vertelt Ridouani.

Éen dag per jaar is niet alleen het stadscentrum, maar de hele binnenstad autovrij. Op zondag 27 augustus blazen heel wat inwoners, lokale verenigingen, ondernemers en handelaars de stad extra leven in. Acht pleinen en tal van straten zijn het decor voor al meer dan 80 activiteiten tijdens Autovrije Zondag, een organisatie van de stad Leuven samen met vzw Mobiel 21.

Voor ieder wat wils
“De grote kracht van Autovrije Zondag is het uitzonderlijk gevarieerd programma”, vertelt Ridouani. “Japanse gevechtskunst, de Doe-boerderij, judo, slackline, kruiwagenraces… Je kan het zo gek niet bedenken of het staat op het programma.”

Verschillende pleinen en straten in Leuven krijgen op Autovrije Zondag een andere invulling en naam. Zo wordt het Joris Helleputteplein ‘De Wereld op één plein’, met wereldmuziek, eerlijke hapjes en drankjes. Het Bruulpark zal een heus Straatbuffet zijn, met een foodtruck-festival. Het Sluispark is het toneel voor ‘Aan de waterkant’, met sessies breakdance, de MuziekMobiel van Mooss en de rondepuntkunst van De FactorY. Aansluitend vind je in de Sluisstraat een geefstraat, op het Hogeschoolplein komt er ‘Fiesta Lovania’, met dans en muziek.

Het hart van de stad, van het Martelarenplein tot het Rector De Somerplein, staat in het teken van activiteiten en beleving. Op het Martelarenplein staat beweging centraal, met skatetochten, hockey, slacklinen, judo… In het begin van de Bondgenotenlaan, tot aan het Justus Lipsiusplein staat toegankelijkheid in de schijnwerpers. In het vervolg van de Bondgenotenlaan komt de ‘Snuisterstraat’, met een tweedehandsmarkt en het Grand Café met een interactieve jukebox.

Het Rector De Somerplein en de Grote Markt vormen samen het ‘Green Leaf-plein’, genoemd naar de Europese klimaatprijs die Leuven won. Duurzaamheid krijgt hier veel ruimte, met groene wandelingen doorheen de stad, een fietsparcours, info over autodelen en elektrisch fietsen, duurzame kledij…

Ook trekken een aantal organisaties doorheen de stad. De Madammen van Cirkus In Beweging marcheren met hun trommels door het centrum, Allez Les Filles zorgt voor een origineel workout-parcours. Kinderen kunnen zich helemaal uitleven in de tuin van M – Museum Leuven, waar het kinderfestival “Mini’s zijn baas” plaats vindt. En voor al wie het kind in zich terug naar boven wil halen is er de alombekende Wally-zoektocht van Curieus. Een spannende wandeling langsheen verborgen pareltjes in de stad, voor alle leeftijden.

Ook de vaste waarden zijn weer aanwezig op het programma. De toren van de universiteitsbibliotheek is gratis te beklimmen en ook M - Museum Leuven is gratis. Op de Tiensevest is er opnieuw de populaire tweedehandsfietsenmarkt.

“Het wordt een dag waarop veel te beleven valt, met activiteiten voor iedereen. Op die manier kan elke Leuvenaar ontdekken hoe fijn een autovrije stad kan zijn”, besluit Ridouani.