Volgens recente cijfers laten Belgische scholen zowat 40% van de Europese middelen onbenut om fruit ter beschikking te stellen op school. Praktisch elke lagere school biedt haar leerlingen ondertussen minstens 1 maal per week een stuk fruit aan, maar doet dit niet noodzakelijk via het Europees gefinancierd project Tutti Frutti. Ook het secundair onderwijs begint, weliswaar beperkt, dit pad te bewandelen al kunnen zij doorgaans niet gebruik maken van de Europese middelen.

Maar de scholen die deelnemen, spreken van een moeilijk parcours. De administratieve stappen voor het verkrijgen van de subsidie, alsook het vinden van een leverancier, zijn niet steeds even makkelijk. Organisatorisch blijken er ook problemen te zijn. 200 kinderen die tegelijk een appel geschild willen, is niet praktisch.

De financiële steun van € 3,50 per kind per jaar is niet voldoende om een schooljaar lang één stuk fruit per week aan te bieden. Oudercomités, de school en ouders, passen meestal bij. Bovendien klagen de leerlingen vaak over de smaak van het fruit, dat doorgaans van over heel Europa wordt geleverd. Op het eerste zicht lijkt dat niet echt ecologisch of logisch gezien we in België te maken hebben met gigantische overschotten.

Maar zo eenvoudig ligt het niet. Uiteraard heeft dit te maken met de regels verbonden aan het Europees project. Maar het één sluit het ander volgens mij niet uit.

Naast de Europese middelen kan ook Vlaanderen gerust met een ambitieuzer schoolfruitplan komen aandraven. Niet alleen omdat dit extra inspeelt op het aanleren van gezonde eetgewoontes van onze kinderen, maar ook omdat dit onze noodlijdende fruittelers een beetje helpt die door de Ruslandboycot hun peren noodgedwongen moeten vernietigen.

Het is haast niet te geloven dat we in de krant moeten lezen dat een school middenin onze fruitstreek gelegen, geen leverancier vindt om hen fruit te leveren. Zeker als je weet dat op de ergste momenten conferenceperen aan 0,99 cent per kilo verkocht werden. Wraakroepend! Er is wat dat betreft nog werk aan de winkel voor de minister.

Vorig jaar kwam een delegatie van de fruitsector langs bij minister Schauvliege met een eigen schoolfruitplan, meer bepaald rond de conferencepeer. De sector wilde zelfs het grootste deel van het kostenplaatje dragen.

Toch draaide het op een ‘njet’ uit. De minister wou zelf met een actie komen vanaf het schooljaar 2017-2018. Het blijft voorlopig echter windstil hieromtrent en dat terwijl miljoenen bloesems over enkele maanden een nieuwe oogst gaan opleveren die opnieuw hetzelfde lot dreigt beschoren te zijn als die van het voorbije jaar.

De recente schade door de vrieskoude aan de bloesems van de afgelopen dagen kan men straks zelfs nog gaan aanschouwen als een geluk bij een ongeluk. Om maar te benadrukken dat het erg gesteld is met de situatie van onze fruittelers. Het is stilaan voor velen onder hen 5 voor 12.

De minister liet me in de commissie landbouw van 19 april echter aanvoelen dat er vandaag , vrijdag 21 april, op de regering wel eens een beslissing kan vallen betreft het nieuw leven inblazen van het Europese fruitproject. Hopelijk komt daar spoedig ook een echt volwaardig Vlaams luik naast staan.

Ik kijk er alvast reikhalzend naar uit.

Wordt vervolgd!