De Franse bankgroep BNP Paribas heeft tijdens de genocide in Darfoer miljarden dollars doorgesluisd naar het Soedanese regime dat verantwoordelijk is voor 300.000 doden in het land. De Verenigde Staten legden de Frans-Belgische bank een boete op van 6,5 miljard euro. De bank bekende schuld, twee toplui stapten op.

Maar dat volstaat niet voor staatssecretaris John Crombez. België is de grootste aandeelhouder van de Franse bankgroep. Staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez wil dat de federale regering stappen onderneemt. "Ofwel eist én krijgt de Belgische staat meer inspraak, ofwel doet de overheid de participatie van 10 procent in de holding BNP Paribas van de hand. Dit is jarenlange bewuste financiële criminaliteit.”

"Dit kan absoluut niet door de beugel", vindt ook Kamerfractieleidster Karin Temmerman. Zij pleit ervoor dat de bevoegde Kamercommissie samenkomt om de zaak grondig te onderzoeken. "Er moet een beslissing genomen worden en wel snel. Dit kan niet wachten tot er een nieuwe regering is. Wij willen dit zo snel mogelijk in de commissie bespreken."