Onze gemeente moet investeren in instapwoningen. Kleinere woningen of studio’s waar we vooral aandacht willen besteden aan jonge starters en/of alleenstaanden die na studieloopbaan of echtscheiding het moeilijk hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. De huurprijzen van appartementen zijn in onze gemeente zo sterk gestegen, dat vele mensen op tal van dingen moeten besparen om hun huur maandelijks te kunnen betalen.

Een jonge starter heeft bijvoorbeeld een loon van €1.300 netto in de maand. Hij of zij huurt alleen een appartement van €650 waarbij maandelijkse kosten en nutsvoorzieningen oplopen tot €200. Dan heeft hij/zij nog €450 over om eten, huishoudproducten, vervoerskosten, kleren, vrije tijd..

 In Heist-op-den-Berg zijn er meer dan 4.000 in dit geval. Dit zijn zowel jonge starters als alleenstaanden na echtscheiding. Deze mensen hebben een loon waarbij je niet in aanmerking komt voor een sociale woning, maar die de eindjes moeilijk aan elkaar kunnen knopen wanneer ze een huis of appartement moeten huren op de private huurmarkt met de daarbijhorende nutsvoorzieningen.

 Sp.a Heist-op-den-Berg pleit dan ook dat er een nieuwe vorm van sociale woningen komen die beantwoorden aan deze steeds stijgende bevolkingsgroep: het creëren van studio’s voor starters en alleenstaanden en dit zonder dat de wachtlijst voor sociale woningen verlengd wordt.

De huur zou voor deze starters wel iets hoger liggen dan de huur van een sociale woning, maar lager dan op de private huurmarkt. Dit laat toe dat de investering die de gemeente doet sneller afgelost wordt.

 David Geerts: “Het wordt steeds duidelijker dat mensen met één salaris het moeilijker hebben de eindjes aan elkaar te knopen door ondermeer de stijgende huur- en energieprijzen. Het aanbieden van betaalbare studio’s voor deze bevolkingsgroep zou deze mensen meer ademruimte geven.”