Het Nieuwsblad - 03 Mei. 2018

Nog vier gedetineerden moeten op een matras op de grond slapen in de Brugse gevangenis. Dat blijkt uit de recentste cijfers van de minister van Justitie. Een serieuze verbetering, maar ACV wil toch een oplossing op lange termijn.

Drie maanden nadat bleek dat een dertigtal gevangenen op een matras op de grond sliepen, is de situatie nog niet helemaal opgelost. Uit een nieuwe vraag van Vlaams Parlementslid Annick Lambrecht (SP.A) blijkt dat nog altijd vier gedetineerden op de grond slapen.

Lambrecht stelde zo'n drie maanden geleden de vraag aan minister van Justitie Koen Geens. Uit zijn antwoord bleek dat er inderdaad gedetineerden op matrassen op de grond moeten slapen. Het gaat om gevangenen in de afdeling 'Mannen 2: Kortgestraften en Beklaagden' Terwijl er in een andere afdeling 45 bedden leegstonden. Maar omdat er geen personeel genoeg was, kon die vleugel simpelweg niet geopend worden.

Het probleem zou binnenkort verholpen moeten zijn. Want tegen juni zou het personeelstekort opgelost worden. Concreet betekent dat dat er 27 fulltime werknemers bij komen. Alain Blancke, vakbondsafgevaardigde voor het ACV, is daar tevreden mee. Maar hij ziet nog geen oplossing voor de lange termijn. “Die cijfers zijn relatief”, zegt hij. “Vorige week sliepen hier nog 22 gedetineerden op de grond.”

De vakbond zou de gesloten afdeling het liefst van al na de vakantie zien openen. “We zijn uiteraard tevreden dat het personeelstekort bekeken wordt. Maar in de vakantie zitten we met een ander regime. Daardoor zou het beter zijn om die afdeling pas na de vakantie open te stellen. Bovendien moet er naar een oplossing op lange termijn gezocht worden. Want in de afdeling van de kortgestraften is de toestroom vaak heel groot.” (tlg)