"Waarom is er nergens een toilet te bespeuren daar waar mensen aankomen in of vertrekken uit de stad", vroeg Ives Goudeseune aan schepen Stephaan De Roo. "Waarom is er nergens een toilet te bespeuren daar waar vele mensen - toeristen én Ieperlingen - dagelijks passeren en even verpozen?" Wie tussen de randparkings op zoek gaat naar een openbaar toilet, vind makkelijker een boom of een verborgen hoekje dan een openbaar toilet.

Er is inderdaad een openbaar toilet toegankelijk via het Sint-Maartensplein. Maar dat is amper open. Om het over de netheid en het gebrek aan hygiëne nog niet te moeten hebben. Propere en toegankelijke openbare toiletten, voldoende in aantal en waar het nodig is, is nochtans een belangrijke dienstverlening voor inwoners en bezoekers. Goudeseune opperde dat er bovendien moest nagedacht worden over toiletten die toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers, alsook dat de toiletten beter moeten aangeduid worden. En waarom niet eens nadenken over chemische toiletten? 

Bij het college lijkt de indruk te leven dat er geen probleem is.  Reeds in 2011 en 2013 deed raadslid Goudeseune een warme oproep voor meer en beter toegankelijke openbare toiletten. Maar er gebeurde niets. Ook de horeca klaagt steen en been over pseudoklanten die op zoek zijn naar niet meer dan een toilet. We mogen dit probleem niet op hen afschuiven.