Weet u waar u - in geval van nood – snel een AED-toestel in uw gemeente kan terugvinden? En, belangrijker nog, weet u wat u met zo’n toestel zou moeten doen als u morgen met hartfalen wordt geconfronteerd?

Ik ben ongetwijfeld niet de enige die zich dergelijke vragen wel eens stelt. Zeker als er in de media kort na elkaar een aantal gebeurtenissen opduiken die ons eraan herinneren hoe belangrijk het is om voldoende aandacht te hebben voor veilig en verantwoord sporten. Zo stierf er onlangs in Maasmechelen een 37-jarige papa van drie in een voetbalmatch bij de veteranen. Een week later stuikte een 27-jarigevoetballer in elkaar in een provinciale wedstrijd in West-Vlaanderen. De jongeman kon gelukkig door de alerte scheidsrechter gereanimeerd worden en overleefde. 

Genoeg reden om onscommunicatie- en preventiebeleid rond hartfalen nog eens onder de loep te nemen, vond ik en ik vroeg de minister bijkomende informatie over EHBO-cursussen binnen onder andere trainers- en scheidsrechtersopleidingen en de aanwezigheid en zichtbaarheid van potentiële levensreddende AED-toestellen in lokale enbovenlokale (sport)accommodaties. Ik daagde alle aanwezigen uit om voor de vuist weg een 5-tal locaties in de eigen gemeente op te sommen waar zo’n AED-toestel hangt. Geen eenvoudige klus, zo bleek al snel.

N-VA riep in de commissie op om niet bij elk jammerlijk voorval rond hartfalen vragen te stellen over het gevoerde beleid: er worden immers al heel wat goede initiatieven genomen. En daar ben ik het ook volledig mee eens! Er zijn de laatste jaren enorme stappen vooruit gezet, en die moeten we ook blijven zetten wat mij betreft. Het deed mij dan ook veel plezier om het voorbije weekend steun te krijgen vanuit onverwachte hoek: N-VA-senator Pol Van Den Driessche wil dat elke voetbalclub over minstens één AED-toestel beschikt en wordt daarin gesteund door MichelD’Hooghe, voorzitter van de medische commissie bij de FIFA. 

Een automatische defibrillator voor élke sportclub, dat zou nog eens wat zijn! In Wallonië is het zelfs verplicht, maar Vlaanderen houdt de boot om budgettaire redenen nog af. Daar kan ik – gezien het beperkte budget dat er voor sport voorzien is – ook inkomen. Wat voor mij absoluut níet kan, is dat we ook op vlak van transparantie en communicatie over de reeds beschikbare AED-toestellen achterop hinken. Hoe moeilijk kan het zijn om anno 2017 een mobiele applicatie te ontwikkelen die preventietips geeft en alle gecertificeerde AED-toestellen in kaart brengt?