In november 2013 stelde gemeenteraadslid Martine Vanwalleghem reeds de vraag om een natuurbegraafplaats aan te leggen in Torhout. Toen werd het idee vooruitgeschoven. Op de gemeenteraad van november stelde zij opnieuw de vraag: ‘Overweegt het stadsbestuur een natuurbegraafplaats aan te leggen?’

Ondertussen hebben verschillende Vlaamse gemeenten al een natuurbegraafplaats aangelegd hebben. Dit kan gaan over een urnenbos,of een bomenbegraafplaats. In een urnenbos wordt de biologisch afbreekbare urne in de grond geplaatst. Er worden geen gedenktekens of ornamenten opgeplaatst. Er kan wel een kolom of monument voorzien worden aan de ingang van het urnenbos met een naamgedenkplaatje (zoals nu aan de strooiweide). In het urnenbos kan de natuur zijn gang gaan, er is praktisch geen onderhoud. Het urnenbos wordt enkel betreden door de grafmaker en de groenarbeiders (voor minimaal onderhoud). Bij een bomenbegraafplaats plant men een boom bij de urne, Zo ontstaat er na een tijdje een nieuw bos. Dit kan toegankelijk zijn. Het is ook de bedoeling dat er bij het urnenbos of bij de bomenbegraafplaats enkel grafstukjes neergelegd worden die volledig composteerbaar zijn.

Tot grote tevredenheid van gemeenteraadslid Martine Vanwalleghem liet schepen Elsie De Smet nu weten dat de meerderheid op het idee wil ingaan en Torhout binnen afzienbare tijd een urnenbos rijker zal zijn.