Minister Schauvliege weigert omgevingsvergunning Ghelamco voor Eurostadion 

"Natuurlijk zijn we opgelucht" zegt Grimbergs sp.a fractieleider Gerlant van Berlaer, "maar dat is niet hetzelfde als blij zijn met dit débacle". Het was sp.a Grimbergen dat in 2013 de Grimbergse gemeenteraad een motie liet goedkeuren die stelde dat om het even welk project op de 27 ha van Parking C de draagkracht van de omgeving niet mocht overschrijden. "Met name wat betreft de mobiliteit ging dit megacomplex (naast het eurostadion ook nog zoveel meer) daar fors over".

"De minister (Schauvliege, red.) haalt exact dezelfde argumenten aan als waar wij in 2013 al voor verwittigden: onleefbaar, veel te groot, en compleet verstikkend qua mobiliteit. Dat Ghelamco die strijd niet opgeeft is bizar: geen van die onoverkomelijke struikelblokken zijn met een light versie op te lossen. Alle planvoorschriften rondom Parking C sluiten overdreven activiteit immers uit, om nog grotere verkeersstromen te vermijden. Ghelamco's stadion was minstens tweemaal te groot voor die omgeving. De Brusselse initiatiefnemers Courtois en Van Hengel wisten dat zeer goed vooraf."

Gerlant van Berlaer haalt aan dat in zijn motie uit 2013 ook aan de minister werd gevraagd een globale visie te ontwikkelen op alle grote projecten in de volgestouwde Noordrand. Die vraag werd ook door Katia Segers (sp.a) in het Vlaams Parlement herhaald. "Daar volgde nog geen antwoord op, en nochtans is dat van cruciaal belang: ook andere projecten verdienen duidelijkheid over wat hier nog kan en mag. We willen niet a priori alles afschieten, maar onze regio moet wel leefbaar blijven." aldus van Berlaer.

"Wat er met Parking C dan wel moet gebeuren? Een ondergrondse parking mag uiteraard, met een grote groene long bovengronds, en daar mag gerust wat kleinschalige economische, culturele en sociale activiteit bij. Het is nu aan de gemeente Grimbergen om de krijtlijnen uit te tekenen wat op die plaats nog wenselijk is, en wat niet. Best vooraleer een Brussels schepen van sport met een volgend waanzinnig plan komt!"

Meer informatie:

Gerlant van Berlaer

Fractieleider sp.a Grimbergen

0476/28.42.42