Hieronder vind je de volledige speech, onderaan kun je hem ook downloaden:

Op 13 mei 1939 vertrok in Hamburg een schip met mensen. Duitse Joden die Duitsland ontvluchtten. De St Louis heette die boot. 900 passagiers. Cuba, Amerika en Canada stuurden het schip terug in zee en weigerden de vluchtelingen. Het schip keerde terug naar Europa voor paniekoverleg. Frankrijk, Engeland, België en Nederland waren uiteindelijk bereid om deze mensen de nodige hulp te verlenen. Daarom is er in Geneve een verdrag gemaakt. Omdat dit nooit meer zou gebeuren.

De beelden van wat de oorlogsvluchtelingen nu overkomt, komen hard binnen. Niemand lijkt zich verantwoordelijk te voelen om de situatie te verbeteren. Af en toe is er een oprisping van mededogen en afschuw. Maar er zijn al maanden honderden mensen aan het verdrinken en duizenden aan het sterven door één van de ergste oorlogen die we sinds lang gekend hebben. Het is niet onze schuld, maar dat zegt ook niemand. Het kan mij geen zak schelen wiens schuld het is. Mensen in wanhoop en in nood moeten geholpen worden.

Velen van ons kijken er naar met een gevoel van ongemak en ongerustheid en je kunt dat nog ergens begrijpen. Maar niks van dat alles belet dat we mensen in nood moeten helpen.

Internationaal is er decennia geleden een verdrag gemaakt. Een verdrag dat zegt dat oorlogsvluchtelingen moeten geholpen, opgevangen worden. Ik ben hier in Oostende geboren. Toen de Oostendenaars vluchtten voor het naziregime, waren er politici van de conservatieve partijen in Engeland die zegden dat ze niet genoeg reden hadden om te vluchten. Toen de joden uit Duitsland wilden vluchten, waren de reacties gelijkaardig als nu. Veel landen wilden ze niet opvangen, het zouden geen echte vluchtelingen zijn. Daarom is er in Geneve een verdrag gemaakt. Omdat dit nooit meer zou gebeuren. En van dat verdrag mag niet worden afgeweken. Het is wel wat onze politici uit de meerderheid aan het doen zijn. Zelfs sommige van hun voorzitters. Ze zeggen zelfs dat ze ze niet beschouwen als oorlogsvluchtelingen. Één keer een paar kilometer verwijderd van de bommen en de waanzin, zouden het gelukzoekers zijn. Dat zeggen ondermijnt internationale solidariteit.

Er zal internationale hulp nodig zijn in en rond de conflictgebieden om te zorgen dat mensen daar beschermd worden. Er zijn al meer dan 4 miljoen Syriërs op de vlucht, die mensen daar opvangen en beschermende gebieden creëren – safe havens – is een must. Maar na een paar jaar oorlog lijkt daar internationaal weinig teken van dringendheid te merken.

En onze politici uit de meerderheid verwijzen graag naar de laatste 25 jaar. Maar de laatste 25 dagen hebben niets te maken met de laatste 25 jaar. Lastig moet dat zijn dat ze zien dat het niks met socialistisch, christen democratisch of liberaal beleid te maken heeft. Het is oorlog. Mensen slaan op de vlucht. Het heeft niets te maken met ideologie. En daarom werd er in Geneve een verdrag gemaakt.

Ze willen met het rechten en plichten verhaal zo veel mogelijk duidelijk maken dat mensen hier moeten vinden dat wie vlucht voor een oorlog een bedreiging is voor onze sociale zekerheid. Voor onze portemonnee. Voor mij één van de sterkste staaltjes van agressieve demagogie die ik al gezien heb in de politiek.

Daar waar wordt voorgerekend dat de leeflonen aan erkende vluchtelingen 120 miljoen zouden kosten, leggen ze dezelfde week uit – met trots dat ze 1,7 miljard hebben geschrapt in de sociale zekerheid van de Belgen. Pensioenen, ziekte uitkeringen , werkloosheid.

Rechten en plichten? Ja daar zijn we het al jaren over eens. Maar het enige wat deze regering doet is de rechten afbouwen. Voor iedereen ook voor wie jarenlang heeft bijgedragen. Pensioenen, besparen ze op. Kindergeld, besparen ze op. Ziekte uitkering, besparen ze op. Ze zeggen aan de Belgen , je hebt je plicht gedaan, maar het recht dat we in de plaats hebben beloofd kunnen we niet geven.

Omdat er geen geld is? Hoezo?
Ze hebben de diamantairs belastingverlagingen gegeven. Ze hebben Electrabel 134 miljoen belastingvermindering gegeven. Is het voor iedereen moeilijk zoals ze zeggen? De Belgische grootbanken hebben alvast de voorbije dagen nieuwe recordwinsten aangekondigd.

"Onze regeringen hebben meer compassie met grootbanken dan met vluchtelingen."

Als er 1 constante is dan zien we dat deze regeringen meer compassie hebben met de grootbanken dan met de mensen op de vlucht voor oorlog en geweld. We moeten safe havens creëren. Zorgen dat die mensen niet op moordende reizen vertrekken. Mensen die hier toch toekomen moeten aan het werk kunnen, hun kinderen moeten hier naar school kunnen gaan. Ik vind dat mensen die in wanhoop vluchten voor de waanzin moeten geholpen worden, punt. Ik vind ook dat mensen moeten kunnen terugkeren nadat de situatie is gestabiliseerd.

Verklaringen afleggen die inspelen op de onrust van mensen, is geen politiek van politici die de maatschappij belangrijk vinden. Het is communicatie van mensen die strategisch aan politiek doen zonder enige vorm van maatschappijzin.

In 1939 was er een boot vol vluchtelingen die niemand wou. En daarom werd er in Geneve een verdrag gemaakt.

Wat kan je doen voor de oorlogsvluchtelingen? Bekijk het hier