In de maand april kwamen verontrustende berichten uit Rusland naar buiten over de vervolging van homoseksuelen. De situatie van seksuele minderheden in Rusland is al jaren slecht maar wat in de Kaukasische deelrepubliek Tsjetsjenië plaatsvond was ongezien dramatisch. De berichtgevingen spraken van zoekacties door de politie, mishandelingen op straat en zelfs van martelkampen waar enkele slachtoffers die vrijgelaten zijn  met huivering over spraken. 

Alle democratische partijen in dit land waren geschokt over dit nieuws en snel werd door meerderheid en oppositie een resolutie gestemd over deze schokkende onthullingen. De Belgische regering zou dit thema aankaarten op Europees niveau en internationaal deze misdaden veroordelen. Maar vooral, de regering zou hierover de Russische autoriteiten aanspreken om deze waanzin te stoppen. 

Helaas blijkt dat dit tot nu toe weinig heeft bereikt want in Tsjetsjenië gaat de situatie van kwaad naar erger. Niet alleen gaat de vervolging door, ze wordt zelfs verder uitgebreid. Nu worden ook de journalisten en burgers die over de vervolgingen en martelkampen bericht hebben zelf met de dood bedreigd. Dit alles terwijl Tsjetsjeens leider Kadyrov homoseksuelen vergelijkt met duivels die het Tsjetsjeens bloed bevuilen maar dan ook tezelfdertijd verkondigt dat er geen homoseksuelen zijn in Tsjetsjenië. De man lacht iedereen die begaan is met mensenrechten in het gezicht uit en daarmee dus ook alle democratische partijen in ons land die mensenrechten ernstig nemen. 

Het is duidelijk niet voldoende dat we een resolutie hierover gestemd hebben en éénmalig een statement gemaakt hebben.  De regering moet de Russische autoriteiten hierop blijven aanspreken en zowel op Europees als niveau van de verenigde naties  de schending van mensenrechten blijven aankaarten totdat deze kwestie serieus wordt genomen.