EU-leiders zeggen dat de jeugd een prioriteit is. Maar dat tonen ze niet in de middelen die ze vrijmaken." Dit zijn de woorden van Allan Päll, secretaris-generaal van het Europees Jeugdforum. Ze werden gisteren gepubliceerd door Playbook, de dagelijkse nieuwsbrief van Politico. Aanleiding is een artikel op de nieuwssite dat stelt dat er mogelijk gemorreld wordt aan de Europese middelen voor het studentenuitwisselingsprogramma Erasmus.

Migratie en economie

De Europese Commissie wilde voor het programma graag 200 miljoen euro extra vrijgemaakt zien in de komende drie jaar. Maar dat blijkt tegen de zin van Slowakije. Dat liet weten dat de Raad het liever met de helft zou willen doen. "Dat is minder dan het oorspronkelijke voorstel", geeft de huidige EU-voorzitter toe in een perscommuniqué. "Maar het is nog steeds een aanzienlijke verhoging. Vooral op een moment dat we met ongekende uitdagingen op vlak van migratie en beveiliging geconfronteerd worden en er nog steeds economische moeilijkheden zijn."

In welke mate die redenering door andere lidstaten gevolgd wordt, is onduidelijk. Evenmin is helder wat de impact van een gehalveerd bijkomend budget zal zijn. Op een totale som van 14,7 miljard euro die Europa voor de periode 2014-2020 vrijmaakt lijkt het alvast een krimp.

Toch is de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) er niet gerust in. Schrappen in de middelen betekent vrijwel zeker schrappen in beurzen of aanbod. "Terwijl zo'n uitwisseling net een erg belangrijke ervaring is voor veel jongeren."

Eenzelfde geluid klinkt bij ESU, de Europese koepel van studentenbonden. Die 200 miljoen euro extra is echt wel nodig, stellen ze. "Er zijn nu al veel projecten die niet kunnen doorgaan."

Volgens Elke Timmersmans, Erasmus-coördinator aan de KU Leuven, zijn studenten in een minder goede thuissituatie de eerste slachtoffers, als er aan de beurzen geraakt zou worden. "Het zou bijzonder jammer zijn", zegt ze. De voordelen van pakweg een half jaar Spanje of Frankrijk zijn legio. "Er gaat een enorme persoonlijke meerwaarde mee gepaard. Je kijk op Europa verandert, je talenkennis wordt bijgespijkerd, je hebt een beter perspectief op werk."

'Vreemd in tijden van populisme'

Vlaams Parlementslid Tine Soens (sp.a) zal vandaag tijdens de plenaire zitting minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) over de kwestie bevragen. Ze wil weten hoe ze zo'n inkrimping gaat proberen tegen te houden, en welke inspanning Vlaanderen zal doen als de Europese middelen minder worden. "Als je 33 procent van de studenten een buitenlandse ervaring wilt geven, dan zal het budget daarvoor ook moeten stijgen", aldus Soens. 

Tine Soens: "Als je 33% vd studenten een buitenlandse ervaring wilt geven, dan zal het budget daarvoor ook moeten stijgen"

Zij noemt de besparingspiste die Slowakije wil bewandelen vreemd, "zeker in tijden van populisme en euroscepticisme".

Op het kabinet van minister Crevits klinkt het dat er nog overlegd zal worden over het Slowaakse voorstel. Het moet sowieso ook aan het Europees Parlement worden voorgelegd. "Een bijkomende injectie voor Erasmus+ zou uiteraard goed zijn voor het onderwijs, maar het is aan Europa en de lidstaten om daarover een akkoord te bereiken", laat haar woordvoerster weten.

Die benadrukt dat de steun aan Vlaamse Erasmus-studenten hoofdzakelijk met Europese middelen gebeurt, en dat die de komende jaren sterk zullen toenemen. Waar Vlaanderen in 2016 8,3 miljoen euro kreeg, zal dat in 2019 12,7 miljoen zijn. Vlaanderen zelf zorgt voor een half miljoen jaarlijkse cofinanciering. "De minister zal de evolutie van de Erasmus-studenten nauwgezet opvolgen en samen met de commissie Onderwijs de manier van financiering bekijken", klinkt het nog.

Dit artikel verscheen in De Morgen. Het verslag van de plenaire vergadering is hier terug te vinden.