Hoe 1 onbetaalde ziekenhuisfactuur mensen in de miserie duwt

Exact een jaar geleden bond sp.a-voorzitter John Crombez in zijn boek Ctrl+Alt+Del de kat de bel aan. Hij beschreef er hoe de schuldindustrie in ons land niet alleen gezinnen en alleenstaanden de dieperik induwt, maar ook creatievelingen, zelfstandigen, freelancers en jonge ondernemers. Mensen - jong en oud - die door een tegenslag of pech een onbetaalde factuur zagen vertienvoudigen, enkel en alleen omdat ze de originele factuur niet konden betalen. 

Dat wie arm is de allergrootste moeite heeft om de facturen te betalen, dat is een oud probleem. Nieuw is dat facturen nu zelf arm maken. Dit nieuw sociaal risico vraagt nieuwe oplossingen

De cijfers spreken boekdelen. Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de schulden van gezinnen in ons land niet te wijten is aan folietjes, maar aan de gevolgen van een ziekte, een echtscheiding of jobverlies. Dit gaat niet over ‘zotte kosten’, of over mensen met ‘een gat in hun hand’ die roekeloos of op krediet geld uitgeven. 

Het kan iedereen overkomen. Eén onbetaalde school- of ziekenhuisfactuur, één keer je water- of elektriciteitsrekening niet kunnen betalen. Maar dat één onbetaalde factuur je op korte tijd een schuld kan opleveren van duizenden euro’s, is voor ons onaanvaardbaar. Er is een schuldindustrie die bakken geld verdient op de miserie van mensen, gewoon omdat het kan, omdat we dat blijkbaar toelaten. Het is een realiteit die voor intussen meer dan 350.000 mensen uitzichtloos wordt en dat cijfer dikt elke dag nog aan.

De afgelopen maanden hebben we uitgebreid gepraat met mensen in schulden, specialisten, rechters, incassobureaus, gerechtsdeurwaarders en advocaten. We gingen ook aan de slag met honderden aangrijpende getuigenissen. Van daaruit vertrokken we en werkten we 10 wetsvoorstellen uit, een nieuwe bescherming die de schuldsneeuwbal stopt. 

Schulden moeten betaald worden, maar de inning en afhandeling van schulden moet menselijk zijn. De vicieuze cirkel van onnodige kosten, gecreëerd door een schuldindustrie waarin steeds meer mensen terechtkomen, moet worden doorbroken.