[image] sp.a is diep geschokt door het plotse overlijden van gewezen SP-boegbeeld Karel Van Miert. Onze gedachten gaan nu eerst en vooral naar zijn familie en vrienden.

Karel Van Miert begon zijn politieke carrière in 1970 als ondervoorzitter van de Jong-Socialisten. In 1976 werd hij adjunct-nationaal secretaris van de Belgische Socialistische Partij. Toen die twee jaar later opgesplitst werd in PS en SP, werd hij de eerste voorzitter van de Vlaamse SP. Hij profileerde zich daar als gangmaker van de ‘Jonge Turken’, met onder andere Louis Tobback, Willy Claes, Freddy Willockx en Luc van den Bossche. Een generatie die de partij een nieuw elan zou geven.

Dat nieuw elan kwam er ook door zijn operatie Doorbraak, waarbij Van Miert de SP een open partij maakte. Dat zorgde voor historische kiesuitslag in 1984 met 28,1 procent.
Iedereen herinnert zich ook zijn strijd tegen de plaatsing van de kernraketten in België.

Daarnaast was Europa de grote passie van de bevlogen politicus. Van 1979 tot 1985 was hij Europees parlementslid. In 1989 werd hij Europees commissaris voor Transport, Consumentenbeleid, Kredieten en Investeringen. Vier jaar later werd zijn mandaat verlengd en kreeg hij de belangrijke portefeuille Personeel, Algemeen Beheer en Mededingingsbeleid. Vooral dankzij die laatste functie groeide hij uit tot een internationaal gerespecteerd commissaris, die ooit de ’machtigste man van Europa’ werd genoemd.

Van Miert bleef Europees Commissaris tot 1999. Sindsdien volgde hij de politieke actualiteit van op de zijlijn. Zijn mening werd nog zeer gewaardeerd. Zo sprak hij met veel vuur over Europa tijdens een van de debatten op het Visiecongres in oktober 2008.