Vandaag 30 mei werden de winnaars van de ‘fruit- en groente-actie in de bloemetjes gezet door gedeputeerde Marc Florquin.

De provincie Vlaams-Brabant verspreidde 388 fruit- en 445 groenteboxen naar de Vlaams-Brabantse scholen. De kinderen gingen ermee aan de slag in hun klas. De 6 klassen met de beste recepten werden in de bloemetjes gezet. 34 gerechten vonden de weg naar een receptenboekje.

‘Kinderen eten te weinig groenten en fruit’, weet Marc Florquin, gedeputeerde voor onderwijs en gezondheid. ‘En we weten allemaal hoe belangrijk het is om kinderen al op jonge leeftijd bewust te maken van gezonde voeding’.

Daarom bood de provincie Vlaams-Brabant de scholen dit schooljaar een fruit- en een groentebox aan, gevuld met biologische en  seizoensgebonden fruit en groenten.

‘In totaal gingen er 388 fruit- en 445 groenteboxen de deur uit. 1750 kilo appels en peren werden in de klassen verwerkt tot lekkere bereidingen. Daarnaast versneden de leerlingen 2110 kilo groenten, waaronder bloemkolen, knolselder, wortelen, rode bieten, selder, aardappelen, raapjes, spinazie en prei’, zegt gedeputeerde Marc Florquin.

De zes klassen met het lekkerste, gezondste of creatiefste  fruit- of groenterecept krijgen een prijs. Ze krijgen een aankoopbon van 250 euro om hun klas eens te verwennen.

De winnaars zijn de GBS Den Top in Sint-Pieters-Leeuw waar de kleuters appelchips maakten, SBLO Parkschool uit Leuven met een fruitdipsaus, VBS Vlierbeek uit Leuven met aardappelwafeltjes met appel- perenmoes, Mater Dei uit Leuven waar de kleuters groentepizza maakten, Freinetschool de Regenboog uit Leuven met een ‘rappende wrap met pinkie beat’ en de vergeten groentefrietjes van de leerlingen van 5 STW uit KTA2 Diest.

Daarnaast werden 34 leuke, verrassende, multiculturele of gewoon lekkere recepten gebundeld in een boekje. Alle scholen uit Vlaams-Brabant krijgen zo’n exemplaar.

Zie hier enkele sfeerbeelden.

Bekijk ook de receptenboekjes.