Het is een gezellige drukte bij het gezin van Sonja Surkeyn als alle kinderen thuis zijn. Sonja prijst zich dan ook gelukkig dat ze al die jaren een beroep kon doen op kinderopvang. “Als moeder van 5 kinderen vind ik het belangrijk dat er degelijke kinderopvang is”, zegt Sonja. “Mijn oudste is reeds 23 en heeft uiteraard geen opvang meer nodig. Ook mijn oudste zoon van 19 die bij een fietsenhandelaar werkt en mijn dochter van 18 die volgend jaar verpleegkunde gaat studeren, staan al op eigen benen. Maar mijn jongste spruiten zijn twee jongens van vier die nog naar de buitenschoolse opvang gaan.”

Sonja werkt als sinds 1993 bij De Voorzorg. Toen ze in 2007 schepen van Sociale Zaken werd ging ze half time werken. “Ook mijn man werkt voltijds. Dankzij de opvang bleef het voor mij mogelijk om toch aan het werk te blijven. En dat is voor mij en voor veel gezinnen in deze tijd van crisis toch wel nodig. Ook voor mensen die niet werken heeft kinderopvang zijn nut. Hoe kunnen ze anders gaan solliciteren?”

Voor haar vijf kinderen heeft Sonja verschillende soorten opvang gehad. “van onthaalmoeder tot buitenschoolse opvang. Ik was er steeds tevreden over. Ook de kinderen zelf doen er hun voordeel bij. Ze leren er sociale vaardigheden, zoals samen spelen en samen delen. Sociale vaardigheden die in deze maatschappij toch levensbelangrijk zijn.”

Voor Caroline Gennez, lijsttrekker in Antwerpen voor het Vlaams Parlement, komt het verhaal van Sonja bekend over. “Het staat als een paal boven water dat elk kind zijn droom moet kunnen waarmaken en zijn talent moet kunnen ontwikkelen. Daarom garanderen wij dat elk kind meekan en dat gezinnen de steun krijgen die ze nodig hebben. Zo hoeven ouders zich niet te bekommeren om financiele drempels, vinden van opvang of een goede school. Zo blijft over wat echt telt : uw kinderen opvoeden en zorgen voor hun geluk.”

Om dat mogelijk te maken, stelt sp.a vier breekpunten voor:

  • Kinderopvang : 20 000 extra plaatsen die betaalbaar en kwaliteitsvol zijn, en waarvan de prijs afhangt van uw inkomen.

  • We maken de kinderbijslag socialer en rechtvaardiger : 130 euro voor elk kind, want elk kind is gelijk. We investeren in extra kinderbijslag voor 63.000 extra kinderen en vooral in kinderen van eenoudergezinnen.

  • In Vlaanderen wordt 1 op de 10 kinderen in armoede geboren. Wij voorzien 300 miljoen euro extra tegen kinderarmoede.

  • In ons onderwijs geven we elk kind de ruimte om zijn of haar talent te ontdekken en te ontwikkelen. Zo leiden we leerlingen naar een studiekeuze op maat en creëren we via stages en relevante ervaring een goede doorstroming.