Schaarbeek - SP.A-gemeenteraadslid Bernadette Vriamont vindt een metro naar Schaarbeek op termijn onvermijdelijk.
“Het voorstel van de MIVB om de capaciteitsproblemen van tram 55 op te lossen, is symptoombestrijding.” ....

Brusselnieuws: http://www.brusselnieuws.be/site/rubrieken/1091053972/page.htm?newsID=1205405937

Het gemeentelijk mobiliteitsplan is klaar, en goedgekeurd. SP.A-raadslid Vriamont heeft tegen gestemd – en niet alleen omdat ze met de PS in de oppositie zit. “Het plan valt te mager uit,” vindt ze. “Veel maatregelen zijn voorwaardelijk of gaan eerst in een testfase. We denken dat veertig procent nooit verwezenlijkt wordt.” Daar is ook een verklaring voor, zegt Vriamont: het moet het gebrek aan eensgezindheid binnen het college camoufleren, waar een harde liberale fractie het plan te ‘groen’ vindt.

Het zit Vriamont ook hoog dat Schaarbeek de hele tijd het Gewest het vuur aan de schenen legt, maar dat de belangrijkste maatregelen in het gemeentelijke mobiliteitsplan wel worden overgelaten aan datzelfde Gewest. “De gemeentelijke ingrepen zijn echt minimaal.”

Vindt de SP.A’ster Vriamont dat het plan niet ver genoeg gaat, dan is er bij een groot deel van de PS ongenoegen omdat het plan net te ver gaat. Omdat het de automobilist het leven zuur zal maken. Vriamont geeft toe dat de PS meer aanleunt bij de autolobby. Naar verluidt heeft Ecolo zelfs geprobeerd om Vriamont voor de kar te spannen. “Maar daar doe ik niet aan mee. Ik ken die truken intussen. Als ik het plan goedkeur, dan kan ik er achteraf geen kritiek meer op leveren want dan zal de burgemeester me er voortdurend aan herinneren dat ik het mee heb goedgekeurd.”

Vriamont hoopt dat er binnenkort in de gemeenteraad een debat kan worden gevoerd over de komst van de metro naar Schaarbeek. Zijzelf is ervoor, “en ik merk dat ook bij de grootste tegenstanders de geesten rijpen.”

Steven Van Garsse © Brussel Deze Week