Voetbal

2015 was een jaar met extreme ups en downs voor burgemeester Termont (sp.a). "Ik ben een fervent voetbalfan. Ik heb in mijn jeugd zelf nog gespeeld en was geen onverdienstelijke 'back' bij Olympia Gent. Ik deed al slidings voor het woord werd uitgevonden. Olympia heeft mij uiteindelijk geruild met FC Mariakerke, voor een spreekwoordelijke zak patatten. Na mijn legerdienst speelde ik alleen nog cafécompetitie, rond mijn dertigste ben ik gestopt. Maar ik blijf een fervent voetbalfan, het blijft een uitlaatklep. Ik heb bijna geen enkele match van AA Gent gemist. Wat die mannen het afgelopen jaar gedaan hebben is onbetaalbaar, zeker op vlak van stadspromotie. En heel België, heel Europa zelfs, vindt ons 'ploegske' sympathiek. Vraag is of dat zo zal blijven als Gent een paar keer kampioen speelt. Plots gaan anderen Gent dan als concurrent zien, in plaats van als sympathieke underdog. Wat niet wegneemt dat ik uiteraard hoop dat ze opnieuw in de top drie eindigen dit jaar."

Gezondheid

Enkele dagen na het uitbundig vieren van de kampioenstitel kreeg Termont het verdict kanker te horen. Van extreme euforie naar angst en onzekerheid. "Ik ben blij dat de ziekte nu uit mijn lichaam is. Want je kan elkaar al het beste toewensen, gezondheid blijft het belangrijkste. Daarom hoop ik oprecht dat alle Gentenaars dit jaar gezond mogen blijven."

Termont overwon kanker, maar het veranderde hem niet fundamenteel. "Je leert wel relativeren, meer nog dan vroeger. En ik ben rustiger geworden. Waar ik vroeger makkelijk negen nieuwjaarsrecepties op één avond afschuimde, doe ik er nu nog vijf. Ik moet naar mijn lichaam luisteren, zeggen de dokters, ook al is er geen slechte cel meer te vinden. Ik besef dat ik geluk gehad heb, ook met de chemo. Ik heb er geen last van gehad, terwijl ik heel goed weet dat anderen er doodziek van zijn. Het is voor iedereen anders. Ik ben vooral blij dat veel mensen zich na mijn verhaal zelf laten screenen hebben, en zo erger hebben kunnen voorkomen."

Terreurdreiging

Ondertussen werkt Termont onverminderd door. "Makkelijk wordt het niet, in 2016. Die terreurdreiging waarmee we worden geconfronteerd, ebt niet zomaar weg. Toch blijven de korpschef van de politie en ik ervan overtuigd dat we moeten verder doen zoals vandaag. Gentse evenementen moeten blijven doorgaan, al moeten we voorzichtig blijven. Gelukkig kunnen we rekenen op onze flikken, die zich massaal inzetten voor onze veiligheid. Ik ben hen enorm dankbaar daarvoor, en dat zou iedereen moeten zijn. We blijven het in Gent ook zolang mogelijk bolwerken met onze eigen mensen. Militairen op straat vind ik geen optie. En ook camera's zullen geen aanslagen of ander onheil voorkomen. Ze helpen wel om achteraf daders te vatten, maar ze zijn geen oplossing voor alle kwaad. En ik hou ook niet van de big-brothermaatschappij. De camera's in de Overpoortstraat en de Zuidbuurt bewijzen hun nut, maar we gaan pas na een jaar evalueren. En dan beslissen of er meer camera's in Gent moeten komen, en waar."

Vluchtelingen en wonen

Maar behalve voor terreur, houdt Termont ook zijn hart vast voor de vluchtelingen die deze maand in Gent arriveren. "250 mensen voor zes maanden opvangen op een ponton is geen probleem. Maar waar moeten zij daarna naartoe? Waar gaan ze woningen, scholen, werk vinden? Dat is een enorme uitdaging waar we voor staan. We moeten hen kansen bieden, maar het moet mogelijk zijn. Daarom moet 'wonen' dé topprioriteit van ons stadsbestuur worden. Het aantal Gentenaars stijgt jaarlijks, we zijn nu al met meer dan 255.000. Maar het aantal woningen stijgt niet mee. Het woonprobleem dat er nu al is, zal verdubbelen, vrees ik."

Mobiliteit

Wat betreft mobiliteit ziet Termont wel de lucht uitklaren. "Dit najaar zijn er enkele grote werven af, dat zal het aantal files en de onvrede doen verminderen. De Antwerpsesteenweg is nu al klaar, ik krijg daar heel positieve reacties op. Maar de grote test wordt uiteraard 3 april 2017, als het nieuwe circulatieplan wordt ingevoerd. Mensen zullen moeten leren dat ze niet langer van A naar B kunnen via de kortste weg. Op vlak van mobiliteit wordt 2016 dus vooral een jaar van communiceren, om iedereen voor te bereiden.

Opvolger

Wie ook voorbereid moet worden, is zijn opvolger. In juni moet bekend zijn wie in 2019 de fakkel zal overnemen van Termont. "Ik ga niet zoals Tobback iemand naar voor schuiven. Hier overleggen we, en dat gebeurt in een goede sfeer. Daarom maak ik mij weinig zorgen over de toekomst. Al moet ik mijn opvolger wel op het hart drukken dat het een zware job is, burgemeester van Gent. Je wordt overspoeld door klachten, bekommernissen, problemen. Je moet dat kunnen loslaten of je slaapt nooit meer. Ikzelf lig nergens van wakker, wat niet wil zeggen dat ik niet bekommerd ben. Om de mensen in de Zuidbuurt bijvoorbeeld. Natuurlijk wil ik voor die bewoners dat de overlast stopt, maar ik kan ook enkel de wettelijke middelen hanteren die voorhanden zijn. Niet de prostituees, wel de bezoekers en sommige barhouders zijn het probleem. Maar ik kan de grenzen van de stad niet sluiten, hé. Als de rechtbank Sint-Joost-ten-Node gelijk geeft - daar hebben ze sluitingsuren opgelegd aan de hoerenbuurt - dan doe ik dat hier onmiddellijk ook. Al zal het probleem zich dan vermoedelijk verplaatsen. Maar ik denk niet dat de rechtbank die gemeente zal volgen."

Man/vrouw

"In elk geval, ik kan vandaag niet zeggen wie de volgende burgemeester van Gent wordt. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat het opnieuw iemand van sp.a wordt. En het lijkt mij de logica zelf dat de kartellijst sp.a-groen getrokken wordt door een socialist. We moeten gewoon de beste kandidaat kiezen, een man of een vrouw, dat maakt niet uit. En eens die nieuwe burgemeester er is, ga ik piano spelen. Ik vind dat een prachtig instrument. Ik heb er al één gekocht, en ik heb ook al het boek 'piano for dummies'. Daardoor weet ik nu al de acht noten liggen. Ik hoop dat ik daar ooit iets mooi uit krijg. Als jonge gast speelde ik basgitaar in een groepje, in de garage van een 'maat', maar meer dan een paar liedjes kon ik niet. Ik ben dus vandaag een compleet muzikale leek. Maar dat verandert vanaf 2019, zeker weten."