Vandaag werd Philip Milanov gehuldigd op het stadhuis van Brugge. De jonge Bruggeling behaalde onlangs zilver op het wereldkampioenschap atletiek.

Vanuit de Stad onderzoeken we binnenkort wat er zich in het leidingwater in het Stubbekwartier bevindt. Op nauwelijks twee weken tijd huldigen we twee atleten uit dezelfde wijk, op amper een straat van elkaar, die beiden in atletiek op wereldniveau presteren. Dat kan geen toeval zijn. Alexander Diaz Rodriguez won twee titels op het WK atletiek voor masters. Zowaar nog straffer zijn de prestaties van Philip Milanov.

Na een uitermate sterk seizoen, met onder meer een verbreking van zijn Belgisch record discuswerpen, winst in de Universiade in Gwangju en in de Golden League Meeting in Londen schreef Philip Belgische sportgeschiedenis door als eerste Belg ooit zilver te behalen op het wereldkampioenschap atletiek.

Misschien moeten we het Stubbekwartier binnenkort omdopen tot het atletenkwartier? Al overstijgen de prestaties van Philip ruimschoots de wijk. Kenners wisten al langer hoe groot de sportieve talenten van Philip zijn. Niet zomaar kon hij vorig jaar als profatleet aan de slag bij Atletiek Vlaanderen.

Bij het behalen van de zilveren WK-medaille, ondertussen een goeie tien dagen geleden, ontdekte plots het hele land over welke uitzonderlijke gave die jonge, sympathieke kerel uit Brugge beschikt. Als Stad zijn we uitermate fier om een dergelijke atleet in ons midden te hebben. Nog aan het begin van een veelbelovende sportcarrière merken we nu al dat veel Bruggelingen de prestaties van Philip op de voet volgen. Het enthousiasme die zijn unieke prestaties losweken, is fantastisch. Het kan veel jongeren inspireren om te sporten en om aan atletiek te doen. Maar het kan ook veel volwassenen verenigen via sport.

Zonder Philip met al te veel druk te willen opzadelen, wil ik nu zeggen dat we in Brugge hard uitkijken naar de Olympische Spelen volgend jaar. Samen met veel supporters zullen we in augustus tijdens de discuswedstrijd aan de buis gekluisterd zitten. Maar vooraleer naar een nieuw sportief hoogtepunt toe te leven, moet er worden teruggeblikt op een fantastische sportieve campagne, die heel wat nieuwe supporters opleverde, ook in het Brugse Stadhuis.

Ik wens Philip, en ook zijn entourage- want ook steun van familie, trainer en vrienden is onontbeerlijk om te presteren- dan ook van harte te feliciteren met zijn geleverde prestaties en wens hem nog veel succes in zijn verdere carrière!