Kamerleden Dirk Van der Maelen en Alain Top vragen zich al langer af wat de visie is achter het besluit tot de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen. “Eerst ging de regering 44 vliegtuigen aankopen en nu willen ze er 34. Wij zijn benieuwd of daar überhaupt een visie achter schuilt. Er zou een toekomstplan zijn, maar dat hebben we nog steeds niet gezien. Misschien wil men eerst aankopen en dan kijken hoe men dit zal inwerken in de toekomst van ons leger? Iedereen koopt in zijn leven wel eens iets waar hij achteraf spijt van heeft, maar dat kost meestal geen miljarden euro’s.”

Gebrek aan transparantie

“Dit zou het meeste transparante aankoopdossier uit de geschiedenis worden, dat klinkt nu natuurlijk belachelijk. Eerst mochten we de marktbevraging niet inkijken, vervolgens mocht de oppositie het toekomstplan voor Defensie niet zien, daarna werd mijn voorstel om het Rekenhof in te schakelen vakkundig uitgesteld en nu heeft men beslist 34 gevechtsvliegtuigen aan te kopen zonder enig parlementair debat over de zin of onzin ervan. Dit aankoopdossier is zo transparant als een blok beton.”

Alternatief

sp.a verzet zich tegen de aankoop en komt met een eigen voorstel. De miljarden die we besparen, kunnen we investeren in een nieuwe cyberdienst, modernisering van de landcomponent, versterking van de inlichtingendienst, enzovoort. Investeringen die de NAVO ook wel zal kunnen smaken. Een ander deel van het geld kunnen we gebruiken om onze binnenlandse veiligheid te versterken. We moeten de veiligheidsstructuur in ons land grondig aanpakken, zodat terroristen niet langer door de mazen van het net kunnen glippen.

"Laat ons niet alle eieren in één nest leggen, maar de investering spreiden over de componenten en de nadruk leggen op binnenlandse defensie in plaats van buitenlandse operaties. Hoe een besparingsregering zoveel geld kan uitgeven aan iets wat we totaal niet nodig hebben, daar kunnen we niet bij. De gevechtsvliegtuigen die deze regering bij voorkeur wil aankopen, de F-35’s, rammelen trouwens nog steeds langs alle kanten", stellen Top en Van der Maelen.