Minister Geens installeert  klassenjustitie, zegt           @LambrechtAnnick

Gewone mensen krijgen steeds moeilijker toegang tot de rechtbank, waarschuwt Annick Lambrecht. In het federaal parlement wordt een wet gestemd dat de zogenoemde rolrechten verhoogt. "De rechtbank wordt op die manier iets voor de rijke elite die het nog kan betalen."

De bedragen van de rolrechten – het bedrag dat iemand moet betalen om een zaak te kunnen starten bij de rechtbank - gaan fors de hoogte in. Een zaak aanspannen bij het vredegerecht kostte vroeger 40 euro, maar dat gaat nu naar 50 euro. Bij rechtbanken van eerste aanleg stijgen de kosten van 100 naar 165 euro, en bij het hof van beroep zelfs van 210 naar 400 euro.

De toegang tot justitie is voor gewone mensen steeds duurder aan het worden

Ook de Raad van State liet zich al erg kritisch uit over het ontwerp dat op tafel ligt. "Een dergelijke verhoging van de rolrechten houdt een beperking in van het recht op toegang tot de rechter", klinkt het in haar advies.

Lager tarief

In een impactanalyse geeft de regering overigens toe dat het wetsontwerp in principe een negatieve impact heeft op de kansarmoedebestrijding en nadelig is voor de toegang van mindervermogenden tot de rechtbanken.

"De rechtbank wordt op de duur iets voor de financiële elite die het kan betalen, terwijl de eerste functie van justitie zou moeten zijn om mensen te helpen."