Op 13 oktober werd de website van Binnenlandse Zaken gehacked. Anonymous Belgium eiste de feiten op als een cyberaanval. Volgens berichten in ‘De Morgen’ gebruikt de website een verouderde software waardoor  het helemaal niet moeilijk zou geweest zijn om de site te hacken. Ik vroeg minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon om meer informatie maar de minister minimaliseerde de gebeurtenissen. 

Minister Jambon antwoord op mijn schriftelijke vraag dat de veiligheidssituatie van zijn websites voortdurend wordt gescreend. Na de berichten van Anonymous werd de website dan ook volledig geanalyseerd. Volgens de minister werder er geen sporen van hacking gevonden. Wat zich wel heeft voorgedaan is een 'Ddos aanval'. 

Minister Jambon minimaliseert duidelijk het probleem. Een Ddos aanval mag dan technisch niet helemaal hetzelfde zijn als een hacking, het houdt wel in dat er via een aanval een poging wordt gedaan om een computer, een netwerk of een dienst onbruikbaar te maken voor de bedoelde gebruiker. Er wordt ingebroken om schade aan te richten. Het verschil met een hacking lijkt dus bijzonder miniem. 

Vandaag de dag staat nog steeds een pak gevoelige informatie online. Dat én het feit dat overheidssites zonder al te veel moeite te hacken zijn maken overduidelijk dat de overheid zijn gegevens onvoldoende beveiligd. De website van Binnenlandse Zaken verleent toegang tot gegevens uit het rijksregister, de civiele bescherming, de elektronische identiteitskaart, het nationaal crisiscentrum en ga zo maar door.