sp.a wil dat de tarieven voor mobiele telefonie verlagen. Door de afschaffing van de achterhaalde terminatietarieven kunnen de kosten voor de klant gedrukt worden én wordt de concurrentie tussen de verschillende operatoren nieuw leven ingeblazen. Om haar actie kracht bij te zetten organiseert sp.a een sms-petitie: meteen de eerste sms-actie van een politieke partij in Vlaanderen. Door een gratis sms’je met de boodschap GSM, een spatie, en een boodschap naar keuze door te sturen naar het nummer 8003, kunnen mensen hun steun betuigen voor het wetsvoorstel dat hierover werd ingediend.

Onder het motto "Je betaalt toch ook niet om bij de bakker binnen te mogen" voert sp.a samen met ANIMO, de jongerenorganisatie, campagne om de sms-actie voor een lagere gsm-factuur kracht bij te zetten. "Uiteraard hoeft een klant niet te betalen als hij een bakker binnenstapt. En dat doet iedereen juist wel wanneer zij of hij belt met zijn gsm. Elke keer je belt, betaal je aan Proximus, Mobistar of Base een bedrag om toegang te krijgen tot hun netwerk. Niet om te bellen of te sms-en, enkel om verbinding te mogen maken. Dat bedrag (de terminatietarieven) wil sp.a nu afschaffen", benadrukt Michèle Hostekint.

"Bij de opstart van mobiele telefonie in België ging de overheid ervan uit dat het bijzonder lang zou duren vooraleer meer dan dertig procent van de bevolking zich een mobieltje zou aanschaffen. Momenteel zitten we aan 110 procent. Deze onderschatting heeft echter tot vandaag nog gevolgen, meer bepaald voor de prijs die gebruikers betalen voor hun telefoongesprek".

Wie vandaag naar een mobiel netwerk belt betaalt namelijk een zogenaamd terminatietarief, een bijdrage voor het gebruik van het mobiel netwerk van de operator. Concreet betekent dit dat je per minuut dat je naar Proximus belt 7,20 eurocent betaalt, naar Mobistar 9,02 eurocent en naar Base 11,43 eurocent. Deze kosten worden niet rechtstreeks door de gebruiker betaald: de operatoren betalen deze aan elkaar, maar uiteraard worden ze wel opgenomen in de kostenstructuur. Met andere woorden: uiteindelijk worden ze wel doorgerekend aan de klant. En net hier knelt het schoentje: deze terminatietarieven liggen namelijk veel hoger dan de werkelijke kosten die operatoren betalen voor de verbinding met een netwerk van de concurrentie.

"En dit is niet het enige probleem", stelt Michèle Hostekint. "Los van het feit dat gebruikers door de terminatietarieven simpelweg teveel betalen voor hun telefoongesprek, zorgen deze tarieven ook voor een rem op de concurrentie tussen verschillende operatoren. Ook hierdoor blijven de bestaande, te hoge, telefoontarieven ongewijzigd".

Omwille van die redenen heeft sp.a in de senaat een wetsvoorstel ingediend om deze tarieven geleidelijk af te schaffen. "Hierdoor zullen de kosten van een telefoongesprek voor de gebruiker meteen dalen en wordt de concurrentie op de telefoonmarkt nieuw leven ingeblazen waardoor een verdere prijsdaling mogelijk wordt", aldus Michèle Hostekint.