Wie mobiel belt, kan sinds een jaar een pak minder betalen. De meeste prijzen zijn met gemiddeld 45 procent gedaald. . Dat blijkt uit een studie van telecomregulator BIPT die minister van Economie Johan Vande Lanotte liet uitvoeren. Ons land behoort daarmee tot één van de beste leerlingen van de klas. “Zo betaalt wie met een abonnement belt enkel in Frankrijk en Groot-Brittannië nog iets minder, maar het verschil is klein, legt Johan Vande Lanotte uit. “Ook voor wie belt met een prepaid-kaart is België, afwisselend met Duitsland, het op één na goedkoopste land. Voor mobiele telefonie zijn we dus waar we moeten zijn. Het grote prijsverschil met onze buurlanden is weg.”

Toch heeft Vande Lanotte nog werk voor de boeg. De prijzen voor internet kunnen echter nog beter. In vergelijking met de buurlanden liggen deze nog te hoog. “Het echte probleem is dat we geen Ryanair op het internet hebben zitten. Er is nog weinig concurrentie en bijna geen aanbod voor bescheiden gebruikers. Bovendien overkopen de mensen zich vaak. Ze nemen heel snelle, heel uitgebreide internetpakketten, terwijl ze daarvan ze daar eigenlijk vaak niet de helft van gebruiken. De meeste mensen rijden op het internet met een Rolls Royce, maar hebben die dus niet nodig”. .

Vande Lanotte hoopt echeter dat er vanaf volgende maand een kentering kan komen. “Vanaf maart moeten de operatoren op de telecomfactuur duidelijk aangeven hoeveel je werkelijk hebt gebruikt. Met het werkelijk internetgebruik in de hand, kan iemand overstappen naar een aangepaste formule en zo opnieuw geld besparen. Dat kan ook de druk doen toenemen om ook goedkopere pakketten aan te bieden voor bescheidener klanten.”