'Een gloednieuw museum in de Kanaalzone zou fantastisch zijn' Yamila Idrissi (sp.a) Vlaams parlementslid brussel

Het lijkt erop dat de musea in Brussel stilaan hun plaats krijgen. De collectie moderne kunst vindt op korte termijn een onderkomen in het Dexia Art Center. Op lange termijn komt er een gloednieuw gebouw. Het Beursgebouw wordt nu ook definitief een biermuseum.

Er is een beslissing genomen in een heikel Brusseldossier. De collectie moderne kunst - die al 1,5 jaar is weggestopt in de depots van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) - zal op korte termijn tentoongesteld worden in het Dexia Art Center, ook bekend als het Vanderborghtgebouw. Dat bevestigen bronnen dicht bij het dossier. Op lange termijn zou dan een gloednieuw museum voor moderne kunst in Brussel verrijzen. Waar dat gebouw precies zal worden opgetrokken, is nog niet uitgemaakt. Michel Draguet, directeur van KMSKB, pleit al langer voor een nieuwbouw in het Jubelpark. Maar ook de piste van de Kanaalzone komt steeds meer op de voorgrond. "Dat zou een heel goede zaak zijn", zegt Yamila Idrissi (sp.a), Vlaams Parlementslid voor Brussel en lid van de Commissie voor Brussel en de Vlaamse Rand. Zij voelde onlangs nog bevoegd minister Paul Magnette (PS) aan de tand over het feit dat de collectie moderne kunst al meer dan een jaar ontoegankelijk is voor het grote publiek. Idrissi: "Ik heb een persoonlijk gesprek met Magnette gehad, en hij verzekerde me dat hij zo snel mogelijk een oplossing wil vinden om de collectie weer aan het publiek te tonen. Een museum in de Kanaalzone zou fantastisch zijn. Dan hebben we meteen ook een locatie die allerlei positieve neveneffecten voor de buurt kan inhouden." Toch is er nog volop discussie over de locatie van het nieuwe museum, zegt Idrissi. Verschillende experts zullen de komende maanden nog hun visie uit de doeken doen. De beslissing om de collectie voorlopig dan toch in het Dexia Art Center te ontsluiten is enigszins verrassend. Begin dit jaar bleek immers nog uit een studie van de KMSKB dat het gebouw niet voldoet aan de eisen voor een museum van moderne kunst. Een aparte ruimte binnen het Koninklijk Museum zou gerenoveerd worden voor de collectie, maar dat denkspoor is nu blijkbaar ook weer verlaten. Anderzijds werd vorig jaar al bekend dat de Stad Brussel onderhandelingen heeft opgestart met het Muziekinstrumenten- museum (MIM) om in het Vanderborght-gebouw een museum onder te brengen. En ook de Munt heeft interesse in bepaalde ruimtes. Michel Draguet denkt al langer over een andere bestemming voor het Old Englandgebouw, waar nu het MIM gevestigd is. Volgens hem zou het perfect zijn voor tentoonstellingen rond art nouveau, wegens zijn specifieke architectuur.

Dure trekpleister

Brussel krijgt ook definitief een biermuseum in het Beursgebouw. Dat zeggen verschillende bronnen en wordt bevestigd door Yamila Idrissi. "Dit scenario is al lang in omloop, maar het klopt dat de knoop is doorgehakt." Het project van de Belgian Beer Temple - het Biermuseum is maar een voorlopige naam - wordt getrokken door Sven Gatz, voormalig Open Vld-politicus en directeur van de Federatie van Belgische Bierbrouwers. Gatz speelt al lang met het idee van een Belgian Beer Temple, en toen de stad Brussel begin januari het Beursgebouw voor 4,7 miljoen euro terugkocht van Euronext paste een en ander in elkaar. Het museum wordt gefinancierd door de Stad Brussel, het Brussels Hoofdstede-lijk Gewest en privaat geld. In februari klonk het dat het project 15 miljoen euro zou kosten, maar inmiddels blijkt dat de kost veel hoger oploopt. Er wordt dus nog gezocht naar extra middelen, hoewel het budget in grote mate rond zou zijn. Ook wordt nog gezocht naar een exploitant voor het biermuseum. Bedoeling is dat het Beursgebouw weer een toeristische trekpleister wordt. Er wordt gekeken naar buitenlandse voorbeelden, zoals de Heineken Experience in Amsterdam of het Guinness Storehouse in Dublin. Die halen jaarlijks respectievelijk 500.000 en 1 miljoen bezoekers. In Brussel zou het biermuseum ten vroegste in 2014 de deuren openen.