De Europese Commissie wil vanaf 2021 3,5 miljard euro besteden aan de ontwikkeling van wapentechnologie. In de jaren 90 schreef de Vlaamse Regering een richtlijn uit die expliciet wapenprojecten van overheidssteun uitsluit. De richtlijn houdt rekening met ethische regels bij de besteding van overheidsmiddelen. In 2007 schreef het Vlaams Vredesinstituut een advies over de richtlijn, waarin het stelt dat "de Vlaamse overheid publieke middelen niet mag aanwenden om initiatieven met een defensiegerelateerde finaliteit te ondersteunen." 

Agoria stelde onlangs dat men door die richtlijn Europees onderzoeksgeld zou mislopen. "Nochtans blijkt uit eerder onderzoek van het Vredesinstituut dat er tussen 1999 en 2006 geen enkele aanvraag geweigerd is op basis van de richtlijn. In 2015 antwoordde bevoegd minister Muyters nog op mijn vraag hierover dat hij tot dan geen enkele aanvraag van de sector had ontvangen", zegt Tine Soens. 

In een reactie op de vraag van Agoria zei Muyters dat hij advies zou vragen bij de Vlaamse Adviesraad voor Innoveren en Ondernemen (VARIO) of de richtlijn aangepast moet worden. Hij weigerde hiervoor ook advies te vragen bij het Vlaams Vredesinstituut. "Indien we een grondig debat hierover willen voeren, en dat moeten we doen, dan is alle expertise hierover welkom. Het is jammer dat de minister niet ten rade gaat bij een waardevol wetenschappelijk instituut als het Vlaams Vredesinstituut. Gelukkig heeft de parlementsvoorzitter dat wel gedaan", zegt Soens.  "Ik heb de minister gevraagd om op z'n minst te wachten met aanpassingen te doen aan de richtlijn tot alle adviezen binnen zijn." 

Lees het volledige verslag hier.