66% van de mensen die zelfmoord plegen zijn mannen.

Vandaag werd de problematiek aan de pers voorgesteld door Marc Florquin, gedeputeerde voor gelijke kansen, Katrien Van der Heyden, genderdeskundige van Nesma Consulting, Jens van Tricht, oprichter van de Nederlandse mannenbeweging Emancipator,  en Wouter Wuyts, initiatiefnemers van ‘Mannenweekends’.

Hetzelfde percentage vinden we terug bij personen met een alcoholprobleem. Toeval of niet? Feit is dat de samenleving mannen vaak in een hoek duwt van stoer doen en competitief zijn. Naar aanleiding van de Internationale Mannendag organiseert de provincie Vlaams-Brabant op 17 november een debat over de man in het gelijke kansen-verhaal.

‘Het debat en beleid over gelijke kansen is momenteel, en zeker in ons land, vooral een verhaal van en over vrouwen. Maar in thema’s als herverdeling van arbeid en zorg, geweld, seksualiteit of seksuele diversiteit, spelen mannen vaak ook een belangrijke rol. De uitdaging is nu om in het beleid en projecten met mannen, mannelijkheid en mannenemancipatie een plaats te geven. Want mannenemancipatie is een kans voor mannen om een eind te maken aan genderongelijkheid en  onderdeel te zijn van de oplossing’, zegt Marc Florquin, gedeputeerde voor gelijke kansen.

Bekijk hier enkele sfeerbeelden.