"Is het nog verantwoord om wapens uit te voeren naar de Verenigde Staten, nu dat land wapendeals afsluit met onder meer Saoedie-Arabië. Kunnen we de VS nog als een betrouwbare partner zien", vraagt Tine Soens.

Op 20 mei sloot de Amerikaanse president Donald Trump een wapendeal met Saoedie-Arabië ter waarde van 110 miljard dollar, de grootste wapenovereenkomst in de Amerikaanse geschiedenis. De overeenkomst gaat over leveringen van onder meer tanks, raketsystemen en radars.

Vlaanderen voert vooral onderdelen van wapens uit en heeft de VS als grootste afnemer buiten de Europese Unie. "Het grote probleem bij de Vlaamse wapenhandel blijft het hoge ongekende eindgebruik", zegt Tine Soens. Kunnen we de VS nog als betrouwbare partner zien als Trump doodleuk een miljardendeal aankondigt met Saoedie-Arabië?"

"Een gelijkaardige probleem stelt zich met Frankrijk", gaat Tine Soens verder. "Afgelopen zomer werd duidelijk dat Egypte, Saoedie-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit, Qatar en Turkije grote afnemers zijn van Franse wapens. Zolang Vlaanderen geen wederuitvoerverbintenis wil verplichten, hebben we geen garanties dat Vlaamse wapens en onderdelen op die manier niet in conflictgebieden komen."