Ik heb het al vaker aangeklaagd: de huidige meerderheid in Molenbeek wekt de indruk van straffeloosheid. Neem nu Het Hertogin Van Brabantplein. Tijdens de vorige legislatuur werd dit plein gedeeltelijk verkeersvrij  na grondige studies en overleg met de buurt. Bedoeling was om de veiligheid te verhogen, om doorgaand verkeer te regelen én om de doorgang van de bussen te verbeteren. Die zaten vaak vast in de file. Op het plein mochten geen auto's meer parkeren. 

U heeft het ongetwijfeld ook al gemerkt: van die maatregelen is tegenwoordig weinig te merken.  De bussluizen zijn gedempt en de rijrichtingen opnieuw omgedraaid. Het gevolg kan u raden: auto's rijden weer rond het plein zoals voorheen.  Na enkele jaren kwam de markt ook terug op het Hertogin Van Brabantplein. Het is de bedoeling om na de markt de paaltjes terug te zetten die het plein afsluiten voor het verkeer. Maar dat gebeurt niet. Gevolg: het plein is weer een parking. Bovendien krijgen foutparkeerders geen boete. Dat is niet alleen jammer, het is onverantwoord en illegaal. Het getuigt ook van slecht beleid. De  gemeente geeft het signaal dat alles zomaar kan in Molenbeek.

In deze drukbevolkte wijk met weinig openbare ruimte, was het verkeersvrije plein een aangename plaats om te vertoeven, voor ouders en hun kinderen en ook voor ouderen. Met de geparkeerde auto's is dat niet meer mogelijk. Ook de verkeersveiligheid is weer een lachtertje. Onlangs is een een kind aangereden toen hij wilde oversteken. Hij is zwaargewond afgevoerd.  

Ik vind het onbegrijpelijk dat de gemeente laat begaan. Gelukkig nemen buurtbewoners wel initiatieven. Het buurtcomité ijvert er al lang voor om het plein weer verkeersvrij te maken. Op een burgerinterpellatie deze zomer hadden zij een aantal zeer snel haalbare en constructieve voorstellen. Ze pleiten er onder meer voor om het bovenste deel van het plein volledig af te sluiten. De markt moet dan wel verplaatst worden, maar dat is voor de Schepen van Middenstand geen probleem. Ook de rest van de gemeenteraad is positief over de voorstellen.

Ik wacht in spanning af en blijf het schepencollege op zijn verantwoordelijkheid wijzen. Want Het Hertogin Van Brabantplein is jammer genoeg niet het enige voorbeeld. Ook het gemeenteplein is opnieuw een parking geworden.

Foto: ©Johannes Wachter