Hoewel schepen Mohamed Ridouani (sp.a) de zware brand in de Molens van Orshoven als een tragedie omschrijft, is er toch nog hoop voor het beschermde gebouw aan de Vaartkom. "Binnen is alles verwoest, maar de muren zouden nog stabiel zijn", aldus Ridouani. "Dat biedt mogelijkheden voor een restauratie. Onze plannen om de Molens aan te kopen, zijn dus nog niet van de baan."

"Een ware tragedie..." Zo verwoordt schepen Ridouani de zware brand die maandagochtend omstreeks 5 uur de Molens van Orshoven aan de Vaartkom deels vernietigde. Gelukkig kon de Leuvense brandweer voorkomen dat het hele complex in de as gelegd zou worden. "Dat is bijna een wonder", aldus Ridouani. "Enkel het achterste gedeelte van de Molens werd zwaar getroffen door de brand."

Van een totale vernieling is dan wel geen sprake, maar toch loopt de schade aan het beschermde fabriekspand hoog op. "De brandweer heeft werkelijk uitmuntend werk geleverd om te redden wat er te redden viel", klinkt het. "Maar uit onderzoeken van de experts is ondertussen gebleken dat de schade binnen niet te overzien is. Er blijft niets meer over van de houten vloeren op de verschillende verdiepingen. Al is er ook goed nieuws. Volgens de experts zijn de buitenmuren van het getroffen gedeelte wel nog stabiel. Dat biedt mogelijkheden voor een restauratie. Een geluk bij een ongeluk, zeg maar."

Met andere woorden: de reeds goedgekeurde beslissing van de Leuvense gemeenteraad om de Molens van Orshoven te kopen van eigenaar Ertzberg, is nog niet van de baan. "Dat klopt", zegt Ridouani. "Maar we moeten wel eens rond de tafel gaan zitten met Ertzberg om een en ander te bespreken. De huidige overeenkomst met de eigenaar is natuurlijk gedateerd, gezien de zware brand."


Creatieve hotspot

"Het idee blijft alvast wel om creatieve bedrijfjes onderdak te bieden aan de Vaartkom en als het technisch gezien nog kan, dan liefst in de Molens van Orshoven. Ik ben erg hoopvol wat dat betreft. De nood aan betaalbare ruimte in de creatieve sector is hoog, we verlaten die piste dus niet. We moeten de Vaartkom verder uitbouwen als creatieve hotspot van Leuven. Het plan is nu om samen met ingenieurs en experts te bekijken wat er nog mogelijk is in het getroffen deel van de Molens van Orshoven. Het nieuws dat de muren nog stabiel zouden zijn, is alvast een meevaller."

Ondertussen zoekt het Leuvense parket nog altijd naar de oorzaak van de brand. "Het onderzoek is nog bezig", bevestigt Ridouani. "We weten ook nog altijd niet honderd procent zeker dat er niemand onder het puin ligt. We hebben er goede hoop op dat er geen slachtoffers gevallen zijn, maar zekerheid zullen we pas hebben eens het onderzoek afgerond is."

 Het Laatste Nieuws

© 2016 De Persgroep Publishing