Mondelinge vraag:

Mijnheer de minister,

In het Noorden van Brugge is het aanbod openbaar vervoer zeer beperkt. De schoolgaande jeugd pendelaars zijn aangewezen op de trein om op hun werk of school te geraken. Helaas moeten we vaststellen dat er tijdens een steekproef van  8 september tot en met 3 oktober, start van het nieuwe schooljaar, een ongezien aantal vertragingen plaatsvond op de lijn van Lissewege naar Brugge, telkens met de schooltrein van 7.38u. Hierdoor kwamen heel wat leerlingen te laat op school of mensen te laat op hun werk. Dit zonder enige aankondiging of uitleg.

Mijnheer de minister mijn vragen:

  • Wat is de oorzaak van deze vertragingen?
  • Hoe komt het dat er zo veel vertragingen zijn op deze lijn, telkens met de trein van 7.38u?
  • Waarom werd er geen aankondiging of uitleg omgeroepen via de luidsprekers op het perron?

Antwoord minister Bellot:

Infrabel communiceert mij dat de vertraging van de betreffende schooltrein van zeven uur achtendertig doorgaans te wijten is aan materieelproblemen, voornamelijk defecten aan het materieel maar ook het hergebruik van het materieel waarbij de vertraging opgelopen werd tijden de heenrit.

De NMBS laat mij weten dat in de periode van 8 september tot 3 oktober de schooltrein van Lissewege naar Brugge 5 keer niet volgens de geplande treindienst reed. Het systeem dat de real time aankondigingen in de stations regelt, houdt op een digitale manier bij wat werd omgeroepen. Deze bestanden tonen dat aan dat, op één dag na, steeds werd aangekondigd dat de trein met vertraging reed. Er werd geen defect aan de geluidsinstallatie in de betrokken stopplaats vastgesteld. De NMBS heeft haar betrokken personeel hierover in het bijzonder aangesproken met de vraag het treinverkeer goed op te volgen, ook in de stopplaatsen.