Mondelinge vraag:

Mijnheer de minister,

Het gerecht heeft 26 verdachten geïdentificeerd die deelgenomen hebben aan de rellen op 11 november in het centrum van Brussel. Eén daarvan is Mohamed T., die nochtans in augustus veroordeeld was tot 20 maanden cel. Amper een maand later werd hij vrijgelaten in afwachting van een enkelband , en kan hij dus ongestoord tekeergaan tijdens de plunderingen.

De man is nu aangehouden op verdenking van diefstal en vernietiging van een gebouw. Maar eerder werd hij al drie keer veroordeeld voor diefstallen met braak en/of geweld. Hij kreeg toen telkens een werkstraf. In augustus liep hij voor een vierde keer tegen de lamp. Hij kreeg twintig maanden cel voor een nieuwe, gewelddadige diefstal.

Ondanks die straf was Mohamed T. op 15 november al vrij en plunderde hij samen met driehonderd andere relschoppers een meubelwinkel en een nachtwinkel tijdens de rellen na de match Ivoorkust-Marokko.

Hij heeft maar een maand in de cel gezeten na zijn veroordeling in augustus. Nadien was hij op vrije voet wachtend op een enkelband.

Vandaar mijn vragen mijnheer de minister:

  • Zou het niet logisch zijn dat veroordeelden tot gevangenisstraf die via een uitvoeringsrechtbank van een thuisstraf met een enkelband kunnen genieten in de gevangenis verblijven totdat de enkelband effectief beschikbaar is?

  • Welke maatregelen zal u nemen zodat zo’n situatie zich niet meer kan voordoen in de toekomst?

Mondelinge verslag:

De persoon in kwestie werd in 2014 en 2016 veroordeeld tot 200 en 100 uren werkstraf. In augustus werd hij veroordeeld tot 20 maanden gevangenisstraf. Hij verbleef in de gevangenis van 21 juni tot 25 september 2017, waarvan dus een groot deel in voorlopige hechtenis. Wat het elektronisch toezicht betreft, zijn er twee regelingen. Wie een straf krijgt van meer dan drie jaar, verblijft in de gevangenis tot op het ogenblik dat het elektronisch toezicht effectief kan worden uitgevoerd. Kortgestraften daarentegen worden in voorlopige strafonderbreking gezet tot het elektronisch toezicht kan worden uitgevoerd.

Uiteraard mogen de veroordeelden in die tussentijd geen feiten plegen, op straffe van herroeping, zoals in dit geval is gebeurd. In de praktijk zijn er echter weinig mislukkingen en heeft het elektronisch toezicht voor kortgestraften een goede invloed. Het recidivecijfer ligt bij hen aanzienlijk lager dan bij wie zijn straf in de gevangenis heeft uitgezeten: 5% tegenover 18%. De persoon in kwestie zal zijn straf verder uitzitten in de gevangenis. Bij een eventuele veroordeling voor zijn aandeel in de rellen zal de nieuwe straf bij zijn oorspronkelijke straf worden geteld.

06.03 Annick Lambrecht (sp.a): Misschien moeten wij ons hier toch over buigen in de commissie. Het kan niet dat recidivisten gewoon zonder enig toezicht kunnen rondlopen.